אלירן דה-מאיו » דף הבית >
דם סמוי בצואה משקף מצב רפואי שבו דם נוכח בצואה מבלי להיראות בעין. סוג זה של דם הוא לעתים קרובות סימן למצב רפואי הדורש בירור ויכול לסמן על נוכחות של מחלה במערכת העיכול, כגון מחלת מעי דלקתית (IBD) או סרטן המעי הגס.
סוג זה של דימום מכונה גם דימום נסתר או עקבות דם מיקרוסקופיות בצואה. הדם עשוי להיות קיים בכמויות קטנות וניתן לגלותו רק באמצעות בדיקות צואה במעבדה.
דימום במערכת העיכול: הסיבה השכיחה ביותר לדם סמוי בצואה היא דימום במערכת העיכול. זה יכול להתרחש עקב כיבים, פוליפים, טחורים או גידולים.
מחלות מעי דלקתיות (IBD):, הכוללות את המחלות קרוהן וקוליטיס כיבית. מחלות אלו עלולות לגרום לדלקת ולכיבים מדממים בדופן מערכת העיכול.
סרטן המעי הגס: סרטן המעי הגס הוא סוג של סרטן המתפתח במעי הגס או בפי הטבעת. זה יכול לגרום לדימום ולנוכחות של דם סמוי בצואה.
תרופות: כגון אספירין, יכולות לגרות את רירית מערכת העיכול ולגרום לדימום.
בדיקת דם סמוי בצואה – הנחיות לאבחון והמשך טיפול
דם סמוי בצואה מאובחן באמצעות בדיקות מעבדה. הבדיקה הנפוצה ביותר היא בדיקת דם סמוי בצואה (FOBT). בדיקה זו כוללת איסוף דגימה קטנה של צואה ושליחתה לניתוח במעבדה.
אם בדיקת הדם הסמוי חיובית לדם סמוי בצואה, יתבצעו בדיקות נוספות כדי לקבוע את הגורם לדימום. ההמלצה תהיה על בדיקת קולונוסקופיה המאפשרת לבחון את רירית המעי הגס והרקטום וזיהויו של מקור הדימום.
הטיפול בדם סמוי בצואה תלוי בגורם הבסיסי לדימום. אם הדימום נובע ממצב שפיר, כגון טחורים, ייתכן שלא יהיה צורך בטיפול. עם זאת, אם הדימום נובע ממצב חמור יותר, כגון סרטן המעי הגס, יומלץ על טיפול מהיר ומקיף.
תרופות: לטיפול במצב הבסיסי הגורם לדימום. לדוגמה, תרופות אנטי דלקתיות עבור מחלות מעי דלקתיות.
ניתוח: במקרים בהם הדימום נובע מגידול שפיר או גידול ממאיר במערכת העיכול, ייתכן שיהיה צורך בניתוח להסרת הגידול.
שינויים באורח החיים: הגברת צריכת הסיבים התזונתיים יכולה לעזור ולמנוע מצבים שעלולים לגרום לדם סמוי בצואה, כגון טחורים.
בדיקת DNA בצואה: בדיקה זו מחפשת סמני DNA ספציפיים בצואה הקשורים לסרטן המעי הגס או לפוליפים טרום סרטניים. בדיקה זו רגישה יותר מה-FOBT ויכולה לזהות סרטן או פוליפים שאינם מדממים.
קולונוסקופיה: זוהי בדיקה פולשנית הכוללת החדרת צינור גמיש עם מצלמה למעי הגס ולרקטום. המצלמה מאפשרת לספק הצצה מקרוב לחלק הפנימי של המעי הגס והרקטום ולחפש חריגות כגון פוליפים או גידולים. אם נמצא אזור חשוד, ניתן לקחת ביופסיה לבדיקת הרקמה ולברר האם היא סרטנית או לא.
סיגמואידוסקופיה: בדיקה דומה לקולונוסקופיה, אך היא מצלמת רק את החלק התחתון של המעי הגס והרקטום. סיגמואידוסקופיה היא פחות פולשנית מקולונוסקופיה ופשוטה יותר לביצוע עבור הרופא ועבור הנבדק.
אנדוסקופית קפסולה: בדיקה חדשה הכוללת בליעת קפסולה קטנה המכילה מצלמה. המצלמה מצלמת תמונות בזמן שהיא עוברת דרך מערכת העיכול. לאחר מכן ניתן לבדוק את התמונות על ידי הרופא המטפל כדי לחפש חריגות במערכת העיכול.
סרטן המעי הגס: סרטן המעי הגס הוא המקרה החמור ביותר הקשור לדם סמוי בצואה. אם הסרטן מתגלה מוקדם, הטיפול עשוי להיות יעיל, אך אם הוא מתגלה רק בשלבים מאוחרים יותר, הערכת תוחלת החיים עלולה להיות גרועה במיוחד.
מחלות מעי דלקתיות: מחלות מעי דלקתיות, הנפוצות ביניהן קרוהן וקוליטיס כיבית, עלולות לגרום לדלקת כרונית ולכיבים במערכת העיכול, מה שמוביל לדימום ולנוכחות של דם סמוי בצואה.
כיב פפטיי: כיבים בקיבה הם פצעים פתוחים ברירית הקיבה או בחלק העליון של המעי הדק שעלולים לגרום לדימום ולנוכחות של דם סמוי בצואה.
דיברטיקוליטיס: מצב שבו כיסים קטנים במעי הגס נדבקים או מודלקים. זה יכול לגרום לדימום ולנוכחות של דם סמוי בצואה.
בנוסף למצבים אלו, ישנם מספר גורמים נוספים לדם סמוי בצואה שיכולים להיות פחות חמורים, כגון טחורים או פציעות קלות בדופן מערכת העיכול.
מומלץ להימנע ממזונות מסוימים שעלולים לגרות עוד יותר את מערכת העיכול ועלולים להחמיר את הדימום.
מזונות חריפים: עלולים לגרום לגירוי ברירית מערכת העיכול ועלולים להחמיר את הדימום.
אלכוהול: יכול גם לגרום לגירוי בדרכי העיכול ועלול להגביר את הסיכון לדימום.
פירות הדר: מרוכזים בחומוצות העלולות לגרות את מערכת העיכול.
קפאין: פועל כממריץ על מערכת העיכול ועלול להגביר את לדימום.
מוצרי חלב: עלולים לגרום להפרעות במערכת העיכול ועלולים להחמיר את הדימום.
חשוב לשתות מספיק נוזלים ולצרוך תזונה בריאה ומאוזנת הכוללת הרבה סיבים תזונתיים מירקות, פירות, אגוזים, דגנים מלאים וקטניות. סיבים יכולים להגדיל את נפח הצואה, לרכך אותה ולקדם יציאות בריאות וקלות.
הישארו מעודכנים עם התכנים החדשים שלנו – הרשמו לקבלת עדכונים