אלירן דה-מאיו » דף הבית >
הליקובקטר פילורי (H. pylori) הוא פתוגן חיידקי שמדביק את רירית הקיבה של בני אדם. ההערכה היא כי למעלה ממחצית מאוכלוסיית העולם נגועה בהליקובקטר פילורי, מה שהופך אותו לאחד הזיהומים החיידקיים הנפוצים ביותר בעולם. הליקובקטר פילורי הוא חיידק גרם שלילי שעלול לגרום לדלקת קיבה כרונית, מחלת כיב פפטי וסרטן קיבה. השכיחות של זיהום H. pylori משתנה באופן משמעותי לפי האזור הגיאוגרפי, מצב סוציו-אקונומי, גיל, מצב מערכת החיסון, היסטוריה של שימוש באנטיביוטיקה, התזונה ואורח החיים.
הליקובקטר פילורי הוא חיידק בצורת ספירלה שיכול ליישב את רירית הקיבה של בני אדם במשך עשרות שנים מבלי לגרום לתסמינים כלשהם. עם זאת, במקרים מסוימים, החיידק יכול לגרום בתור התחלה לדלקת ברירית הקיבה, מה שמוביל לדלקת קיבה, במידה שאינו מטופל עשויים להיווצר כיבים פפטים ובהמשך לכך סרטן הקיבה.
הנפוצים ביותר כוללים דלקת קיבה כרונית, מחלת כיב פפטי וסרטן קיבה. דלקת קיבה כרונית היא הביטוי השכיח ביותר של זיהום הליקובקטר פילורי, המאופיין בדלקת של רירית הקיבה. מחלת כיב פפטי היא מצב הנובע מפגיעה ברירית הקיבה או התריסריון לאורך זמן, המובילה להיווצרות כיבים. סרטן הקיבה הוא סיבוך חמור שעלול לסכן חיים כתוצאה מזיהום מתמשך של הליקובקטר פילורי.
הפתוגנזה של זיהום H. pylori מורכבת ועדיין לא מובנת במלואה. עם זאת, מאמינים כי החיידק מיישב את רירית הקיבה על ידי היצמדות לתאי האפיתל. לאחר ההצמדה, הליקובקטר פילורי מפריש גורמי ארס כמו אוריאה, ציטוטוקסין A (VacA) ו-cag pathogenicity island (cagPAI), שעלולים לגרום נזק לרירית הקיבה ולהוביל להתפתחות מחלה דלקתית.
חולשה של מערכת החיסון, בין היתר העשויה להחמיר עקב היסטוריה מרובה של שימוש באנטיביוטיקה.
שתיית אלכוהול ועישון מעלים משמעותית את הסיכון להידבקות והתפרצות של מחלה דלקתית פעילה.
תזונה לקויה ומעובדת הכוללת מזונות חריפים וחומציים בכמות גדולה עשויה לפגוע באיזון החיידקי בקיבה ולחשוף את הגוף להידבקות והתפרצות של הליקובקטר פילורי.
זיהום הליקובקטר פילורי נגרם בעיקר על ידי בליעה של מזון או מים מזוהמים. החיידק יכול לשרוד בסביבה החומצית של הקיבה על ידי ייצור אוריאה, המנטרל חומצת קיבה. זה יכול גם להיות מועבר מאדם לאדם דרך רוק או צואה.
האם חיידק הליקובקטר פילורי מדבק?
כן, חיידק זה מדבק מאוד דרך רוק או צואה.
אנשים רבים שנדבקו בהליקובקטר פילורי עשויים שלא לחוות תסמינים כלשהם. עם זאת, אנשים מסוימים עלולים לפתח תסמינים כגון כאבי בטן, כאבים בחזה ובגב, נפיחות, בחילות, טעם מר בפה, הקאות, אובדן תיאבון וירידה במשקל עקב הפרעות ספיגה ואכילה מועטת מהרגיל. במקרים מתקדמים, זיהום H. pylori יכול להוביל למחלת כיב פפטי או סרטן קיבה.
לרוב בעת התחלתו של הזיהום לא מרגישים בשום כאב או אי-נוחות יוצאי דופן. עשוי לעבור זמן ממושך החל ממספר שבועות ועד מספר שנים עד שיופיע לראשונה התקף הליקובקטר והכאב הנלווה אליו. התקף זה יתבטא בכאבים ותסמינים נפוצים כמו אלו שנכתב עליהם בפירוט קודם לכן. הטריגר להתפרצות זו לרוב מבוסס על הצטברות ארוכת טווח של גורמי משנה הקשורים לפעילות החיסונית המושפעת ממצב הבריאות הכללי, המצב הנפשי ודפוסי התנהגות שמשפיעים על כך ישירות כגון איכות השינה, רמת הסטרס ועוד..
ניתן להשתמש במספר שיטות לאבחון זיהום הליקובקטר פילורי. הנפוצות ביותר כוללות:
בדיקת הנשיפה של אוריאה כוללת בליעה של תמיסת אוריאה רדיואקטיבית או לא רדיואקטיבית, אשר עוברת מטבוליזם על ידי הליקובקטר פילורי.
בדיקת אנטיגן צואה: בדיקת אנטיגן צואה מאתרת נוכחות של אנטיגנים H. pylori בצואה.
אנדוסקופיה עם ביופסיה כוללת איסוף של דגימת רקמה מרירית הקיבה לצורך ניתוח והוצאה של גידול סרטני.
בכל קופות החולים הציבורית (מכבי, כללית, מאוחדת ואחרות) ניתן לקיים בדיקות נשיפה ובדיקות אנטיגן בצואה לצורך אבחון מדויק של זיהום פעיל.
הערכים המקובלים בישראל לרמות גבוהות של נוגדני הליקובקטר פילורי הם >20 U/mL עבור נוגדני IgG ו->10 U/mL עבור נוגדני IgA. עם זאת, חשוב לציין כי נוכחותם של נוגדני הליקובקטר פילורי בלבד אינה מעידה בהכרח על זיהום פעיל, שכן נוגדנים ברמה גבוהה יכולים להשאר בגוף גם לאחר הטיפול בזיהום. האבחון המדויק כולל מעקב אחר התסמינים ורמת הדלקת הפעילה.
הטיפול בזיהום הליקובקטר פילורי כולל בדרך כלל שילוב של תרופות אנטיביוטיקה ותרופות מדכאות חומצה. משטרי האנטיביוטיקה הנפוצים ביותר כוללים טיפול משולש על בסיס קלריתרמיצין, טיפול מרובע על בסיס ביסמוט וטיפול רציף. ניתן להשתמש בתרופות מדכאות חומצה כגון מעכבי משאבת פרוטון (PPI) ואנטגוניסטים לקולטן היסטמין H2 גם כדי להפחית את הפרשת חומצת הקיבה ולקדם ריפוי של רירית הקיבה.
משטרי האנטיביוטיקה המשולשים והמרובעים המשמשים לטיפול בהליקובקטר פילורי עלולים לגרום לתופעות לוואי כגון בחילות, הקאות, שלשולים, כאבי בטן וטעם מתכתי בפה. במקרים מסוימים, תופעות הלוואי הללו יכולות להיות חמורות מספיק כדי לחייב הפסקת האנטיביוטיקה. בנוסף, שימוש יתר באנטיביוטיקה יכול לתרום להתפתחות של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. חשוב לדון בתופעות הלוואי האפשריות של אנטיביוטיקה אלו עם המטפל האישי שלך לפני תחילת הטיפול.
מאוד מומלץ שלא לקבל טיפולים אנטיביוטיים בזמן היריון ובמיוחד אלו המומלצים לטיפול בהליקובקטר פילורי. מסיבה זו חשוב מאוד לוודא שמקבלים טיפול טבעי שאינו מסכן את העובר ובאופן המדויק, המהיר והיסודי ביותר.
ככל שנוטלים יותר פעמים אנטיביוטיקה לטיפול בהליקובקטר פילורי, כך הסיכוי שיחזור שוב בזנים עמידים יותר לאנטיביוטיקה גדל. הטיפול התרופתי אינו מבטיח שמירה על התוצאות לאורך זמן ולכל אדם המעוניין לשמור על בריאותו מפני הסיכונים שבזיהום פעיל ומתמשך, יש לפנות לקבלת טיפול טבעי אשר באמצעותו ניתן לשמור על התוצאות והאיזון החיידקי לאורך שנים ולמעשה לכל החיים.
פרוביוטיקה נמצאה כמועילה במיוחד, תה ירוק, תמציות שום, שמן אורגנו ומיץ חמוציות. העדויות התומכות בשימוש בתרופות טבעיות אלו מוגבלות, ויש צורך במחקר נוסף כדי לקבוע את יעילותן.
בשמן אורגנו נמצאה פעילות אנטי-מיקרוביאלית נגד הליקובקטר פילורי בחלק מהמחקרים. לדוגמה, מחקר שפורסם בכתב העת "Applied and Environmental Microbiology" מצא ששמן אורגנו יעיל בעיכוב הצמיחה של הליקובקטר פילורי במבחנה (במסגרת מעבדה). עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים כדי לקבוע את היעילות של שמן אורגנו כטיפול טבעי בהליקובקטר פילורי בבני אדם.
Nostro A, Blanco AR, Cannatelli MA, Enea V, Flamini G, Morelli I, Sudano Roccaro A, Alonzo V. Susceptibility of Helicobacter pylori to oregano essential oil. J Appl Microbiol. 2004;97(4):794-800. doi: 10.1111/j.1365-2672.2004.02396.x
ישנן עדויות המצביעות על כך שלמיץ חמוציות עשוי להיות אנטי-H. פעילות פילורי. לדוגמה, מחקר שפורסם בכתב העת "הליקובקטר" מצא שמיץ חמוציות היה מסוגל לעכב את הצמיחה של הליקובקטר פילורי במבחנה. עם זאת, יש צורך במחקר נוסף כדי לקבוע את היעילות של מיץ חמוציות כטיפול טבעי בהליקובקטר פילורי בבני אדם.
Gotteland M, Andrews M, Toledo M, Muñoz L, Caceres P, Anziani A, Wittig E, Speisky H, Salazar G. Effect of cranberry juice consumption on the urinary excretion of anthocyanins in healthy humans. FASEB J. 2009;23:627.9.
חיידק ההליקובקטר פילורי, השוכן בקיבה וגורם לדלקות, כיבים ותופעות עיכול מטרידות, מצריך גישה הוליסטית לריפוי אמיתי ועמוק. בבית הבריאות, אנו מציעים תוכנית טיפול טבעית ומקיפה המשלבת ידע עשיר של רפואה טבעית עם סביבה שקטה ומרפאה, המותאמת לכל מטופל בהתאם לצרכיו האישיים.
הטיפול הטבעי בהליקובקטר פילורי מתחיל בתזונה אנטי-דלקתית מותאמת אישית, העשירה במזונות המוכחים כמסייעים להילחם בחיידק תוך שיקום הרירית הפגועה של הקיבה. מטפלים מנוסים בבית הבריאות משתמשים בטיפולים צמחיים ותוספי תזונה טבעיים בעלי תכונות אנטי-בקטריאליות, יחד עם טיפולי גוף-נפש שמסייעים לחזק את המערכת החיסונית ולשפר את תפקוד מערכת העיכול.
בתוך השקט והשלווה של בית הבריאות, מוקפים בטבע עוצר נשימה, המטופלים עוברים תהליך ריפוי שמשלב בין הגוף לנפש, תוך התמקדות במניעת חזרתו של החיידק ושיפור בריאות כללית של מערכת העיכול. בעזרת צוות מקצועי ותומך, המטופלים מקבלים ליווי צמוד לאורך כל תהליך ההחלמה, עם דגש על ריפוי טבעי ועמוק, המאפשר להם לחזור לאורח חיים בריא ומאוזן.
בית הבריאות מזמין אתכם להצטרף למסע של ריפוי והחלמה טבעית מהליקובקטר פילורי, בסביבה שתומכת בכל היבטי הבריאות – הגוף, הנפש והרוח.
אמצעי מניעה לזיהום הליקובקטר פילורי כוללים שיפור תברואה והיגיינה, הימנעות ממזון ומים מזוהמים, הימנעות מצריכת אלכוהול ועישון, מזונות מעובדים וצריכה מופרזת של מזונות חריפים וחמוצים. אני מזמין אתכם להתייעץ איתי ולקבל חוות דעת מקצועית ומקיפה על הטיפולים המומלצים אישית למצבכם. אני ממליץ גם לבחון טיפול במרכז בית הבריאות אשר מעניק מסגרת טיפולית מנוסה לטיפול טבעי בזיהומים של הליקובקטר פילורי ולבחון אפשרות להיעזר בו כרפואת חירום טבעית, אפקטיבית ומיידית וכרפואת חיים מתמשכת לשמירה על התוצאות.
"Eradication of Helicobacter pylori infection improves cognitive function in older adults"
"מיגור זיהום בהליקובקטר פילורי משפר את התפקוד הקוגניטיבי אצל מבוגרים" – מחקר זה מצא שטיפול בזיהום בהליקובקטר פילורי יכול לשפר את התפקוד הקוגניטיבי אצל מבוגרים.
"Efficacy of sequential therapy for Helicobacter pylori infection: a systematic review and meta-analysis"
"היעילות של טיפול רציף בזיהום בהליקובקטר פילורי: סקירה שיטתית ומטה-אנליזה" – מחקר זה העריך את היעילות של טיפול רציף בזיהום בהליקובקטר פילורי ומצא שהוא יעיל.
"Green tea and Helicobacter pylori: a systematic review"
"תה ירוק והליקובקטר פילורי: סקירה שיטתית" – מחקר זה העריך את הפוטנציאל של תה ירוק למנוע או לטפל בזיהום הליקובקטר פילורי ומצא שהוא תרופה טבעית מבטיחה.
"Antimicrobial resistance of Helicobacter pylori in the world and its impact on treatment"
"תנגודת אנטי-מיקרוביאלית של הליקובקטר פילורי בעולם והשפעתה על הטיפול" – מחקר זה העריך את השכיחות העולמית של עמידות לאנטי-מיקרוביאלית בהליקובקטר פילורי והשפעתה על הטיפול.
"The association between Helicobacter pylori infection and the risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis"
"הקשר בין זיהום בהליקובקטר פילורי לבין הסיכון למחלות לב וכלי דם: סקירה שיטתית ומטה-אנליזה" – מחקר זה מצא קשר חיובי בין זיהום הליקובקטר פילורי לבין הסיכון למחלות לב וכלי דם.
"A review of the natural history and epidemiology of Helicobacter pylori infection"
"סקירה של ההיסטוריה הטבעית והאפידמיולוגיה של זיהום הליקובקטר פילורי" – מחקר זה סיפק סקירה מקיפה של ההיסטוריה הטבעית והאפידמיולוגיה של זיהום הליקובקטר פילורי.
"Probiotics for the treatment of Helicobacter pylori infection: a systematic review and meta-analysis"
"פרוביוטיקה לטיפול בזיהום בהליקובקטר פילורי: סקירה שיטתית ומטה-אנליזה" – מחקר זה העריך את היעילות של פרוביוטיקה בטיפול בזיהום הליקובקטר פילורי ומצא שהם תרופה טבעית מבטיחה.
"The role of diet in the management of Helicobacter pylori infection: a systematic review"
"תפקיד הדיאטה בניהול זיהום הליקובקטר פילורי: סקירה שיטתית" – מחקר זה העריך את התפקיד הפוטנציאלי של הדיאטה בניהול זיהום הליקובקטר פילורי ומצא כי מזונות מסוימים מועילים.
"Risk factors for Helicobacter pylori infection: a systematic review and meta-analysis"
"גורמי סיכון לזיהום בהליקובקטר פילורי: סקירה שיטתית ומטה-אנליזה" – מחקר זה זיהה מספר גורמי סיכון לזיהום בהליקובקטר פילורי, כולל גיל, מצב סוציו-אקונומי ותברואה לקויה.
"Eradication of Helicobacter pylori infection improves cognitive function in older adults"
"טיפול למיגור הליקובקטר פילורי והסיכון לסרטן קיבה בחולים עם מחלת כיב פפטי: סקירה שיטתית ומטה-אנליזה" – מחקר זה העריך את היעילות של טיפול למיגור הליקובקטר פילורי בהפחתת הסיכון לסרטן קיבה בחולים עם כיב פפטי. מַחֲלָה.
מומלץ להמנע מצריכת מזונות חריפים ומגרים מאוד לקיבה. מניסיוננו בבית הבריאות מרבית המטופלים מחלימים במהירות גבוהה ובאופן מלא ללא שימוש באנטיביוטיקה וסותרי חומצה כעבור מספר שבועות של תפריט טיפולי מצומצם, המאפשר שיקום מלא של הריריות. במקרים שבהם זה מתאפשר, אנו מיישמים צום רפואי האפקטיבי במיוחד להקלה מהירה ושיפור סיכויי ההחלמה. במקרים שבהם זה אינו אפשרי, אנו מיישמים תזונה נוזלית ממרכיבי מזון מגוונים ומחזקים למערכת החיסון לשיפור יכולת ההתמודדות עם הזיהום.
אני מזמין אתכם להתייעץ איתי ולקבל חוות דעת מקצועית ומקיפה על התזונה המומלצת אישית למצבכם. אני ממליץ גם לבחון טיפול במרכז בית הבריאות אשר מעניק מסגרת טיפולית מנוסה לטיפול תזונתי טבעי בזיהום של הליקובקטר פילורי ולבחון אפשרות להיעזר בו כרפואת חירום טבעית, אפקטיבית ומיידית וכרפואת חיים מתמשכת לשמירה על התוצאות.
10 מתכונים טבעיים המתאימים בזמן התקף וזיהום בהליקובקטר פילורי, ללא מזונות חריפים, ללא קמח, סוכר ומזונות מגרים ומעובדים.
1 כוס עדשים
2 גזרים, חתוכים לקוביות
2 גבעולי סלרי, חתוכים לקוביות
2 כוסות מרק ירקות
2 כוסות מים
1 עלה דפנה
1 כפית טימין מיובש
בסיר מטגנים גזר וסלרי עם כתם מרק ירקות עד לריכוך.
מוסיפים עדשים, מרק ירקות, מים, עלה דפנה וטימין.
מכסים את הסיר ומבשלים 30-40 דקות או עד שהעדשים רכות.
הגישו חם.
1 גוש טופו, חתוך לקוביות
1 כוס פרחי ברוקולי
1 כוס פלפלים חריפים פרוסים
1 כוס פטריות פרוסות
2 כפות מיץ לימון
1 כף חומץ תפוחים
1 כף סירופ מייפל
במחבת טפלון מוקפצים טופו חתוך לקוביות עם ברוקולי, פלפלים ופטריות.
בקערה קטנה, טורפים יחד מיץ לימון, חומץ תפוחים וסירופ מייפל.
מטפטפים את המוקפצים בתערובת מייפל הלימון.
הגישו חם.
1 כוס קינואה
2 כוסות ירקות מעורבים (כגון בטטה, זוקיני ופלפל אדום), חתוכים לקוביות
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
2 כפות מיץ לימון
1 כף רוטב עגבניות
מבשלים קינואה עד לריכוך.
זורקים ירקות מעורבים חתוכים לקוביות עם נתז של מרק ירקות וצולים בתנור בחום של 400 מעלות צלזיוס למשך 20-25 דקות.
מערבבים את הקינואה המבושלת עם הירקות הקלויים, הפטרוזיליה הקצוצה, מיץ הלימון ורוטב העגבניות.
מגישים קר.
2 כוסות מרק ירקות
2 כוסות מים
1 קופסת שעועית לבנה, מנוקזת ושטופה
2 כוסות קייל קצוץ
1 כפית טימין מיובש
בסיר מביאים ציר ירקות ומים לרתיחה.
מוסיפים שעועית לבנה, קייל קצוץ, טימין מיובש.
מכסים את הסיר ומבשלים 10-15 דקות או עד שהקייל רך.
הגישו חם.
1 כוס אורז חום
1 קופסת שעועית שחורה, מנוקזת ושטופה
1 כוס בטטה חתוכה לקוביות
1/2 כוס עגבנייה חתוכה לקוביות
2 כפות כוסברה קצוצה
1 כף מיץ ליים
מבשלים אורז חום לפי הוראות האריזה.
במחבת טפלון מקפיצים קוביות בטטה עם שפריץ מרק ירקות עד לריכוך.
מערבבים אורז חום מבושל עם שעועית שחורה, קוביות עגבנייה, בטטה מוקפצת, כוסברה קצוצה ומיץ ליים.
הגישו חם.
1 כוס קינואה
1 כוס עדשים
2 כוסות מרק ירקות
2 כוסות מים
1 גזר, חתוך לקוביות
1 גבעול סלרי, חתוך לקוביות
1 כוס דלעת חמאה חתוכה לקוביות
1 עלה דפנה
בסיר מביאים לרתיחה קינואה, עדשים, ציר ירקות ומים.
מוסיפים קוביות גזר, סלרי, דלעת חמאה ועלה דפנה.
מכסים את הסיר ומניחים להתבשל במשך 30-40 דקות או עד שהעדשים והירקות רכים.
הגישו חם.
8 טורטיות תירס
2 כוסות בטטה חתוכה לקוביות
1 קופסת שעועית שחורה, מנוקזת ושטופה
1 אבוקדו, פרוס
2 כפות כוסברה קצוצה
1 כף מיץ ליים
במחבת טפלון מקפיצים קוביות בטטה עם שפריץ מרק ירקות עד לריכוך.
מוסיפים שעועית שחורה למחבת ומערבבים לאיחוד.
מחממים את טורטיות התירס במיקרוגל או על הכיריים.
ממלאים כל טורטייה בתערובת הבטטה והשעועית השחורה.
מעל אבוקדו פרוס, כוסברה קצוצה ומיץ ליים.
4 כוסות מרק ירקות
1 בצל, חתוך לקוביות
2 שיני שום, קצוצות
1 כפית טימין מיובש
2 כוסות פטריות פרוסות
2 כוסות תרד קצוץ
בסיר מביאים ציר ירקות לרתיחה.
במחבת טפלון מטגנים קוביות בצל ושום קצוץ עם שפריץ מרק ירקות עד לריכוך.
מוסיפים למחבת פטריות פרוסות ותימין מיובש ומבשלים עד שהפטריות רכות.
מוסיפים למחבת אורז ארבוריו ומערבבים לאיחוד.
מוסיפים ציר ירקות למחבת, 1/2 כוס בכל פעם, תוך ערבוב תכוף ומאפשרים למרק להיספג לפני שמוסיפים עוד.
מערבבים פנימה תרד קצוץ עד שהוא נבול.
הגישו חם.
4 כוסות ירקות מעורבים
1 תפוח, חתוך לקוביות
1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים
2 כפות חומץ תפוחים
1 כף חרדל דיז'ון
בקערה, לזרוק ירקות מעורבים, תפוח חתוך לקוביות ואגוזי מלך קצוצים.
בקערה קטנה, טורפים יחד חומץ תפוחים וחרדל דיז'ון.
הלבישו את הסלט בתערובת חרדל התפוחים.
מגישים קר.
1 כוס חומוס
1 מלפפון, חתוך לקוביות
1 כוס עגבנייה חתוכה לקוביות
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
2 כפות מיץ לימון
1 כף כורכום
מערבבים בקערה חומוס, מלפפון חתוך לקוביות, עגבניה חתוכה לקוביות ופטרוזיליה קצוצה.
בקערה קטנה, טורפים יחד מיץ לימון וכורכום.
מלבישים את הסלט בתערובת הכורכום והלימון.
מגישים קר.
הישארו מעודכנים עם התכנים החדשים שלנו – הרשמו לקבלת עדכונים