Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
חנות הבריאות
כימותרפי | טיפול כימותרפי | כימותרפיה | תופעות לוואי | ראשון | תדירות

כימותרפי | טיפול כימותרפי | כימותרפיה | תופעות לוואי | ראשון | תדירות

כימותרפיה, אילו טיפולים כימותרפיים מומלצים ומהן תופעות הלוואי.

כיצד נערכים לטיפול כימותרפי ראשון ובאיזו תדירות הטיפולים אמורים להיות. עשרות מחקרים יוצגו בחלק האחרון של המאמר על טיפולים כימותרפיים בשילוב צומות, תזונה ואמצעים נוספים להגדלת האפקטיביות ושיפור באיכות החיים.

 טיפול כימותרפי הוא הליך רפואי המבוסס תרופות לטיפול בסרטן. תרופות אלו אמורות להתמקד בתאים סרטניים המתחלקים במהירות בגוף ולהרוס אותם. כימותרפיה לרוב ניתנת בשילוב עם טיפולי סרטן אחרים, כגון ניתוחים, הקרנות ואימונותרפיה, כדי להגביר את יעילותם.

 רוב התרופות הכימותרפיות פועלות על ידי פגיעה ב-DNA של התאים הסרטניים, ומונעות מהם להתחלק ולהתרבות. חלק מהתרופות גם מונעות מתאי הסרטן לתקן את הנזק ל-DNA שלהם, מה שמוביל למותם. עם זאת, כימותרפיה יכולה להשפיע גם על תאים בריאים שמתחלקים במהירות, כמו אלה במח העצם, במערכת העיכול ובמערכת גוף אחרות, מה שמוביל לתופעות לוואי קשות ולעתים הרסניות לאיכות החיים והחיים עצמם של החולים.

כימותרפיה וטיפול כימותרפי תופעות לוואי

 כימותרפיה יכולה לגרום למגוון תופעות לוואי, שחלקן יכולות להיות קשות במיוחד. חומרת תופעות הלוואי תלויה בסוג ובמינון של התרופות, כמו גם במצב הבריאות האישי של המטופל. תופעות הלוואי השכיחות של טיפול כימותרפי כוללות עייפות, בחילות, הקאות, נשירת שיער, פצעים בפה וסיכון מוגבר לזיהומים. תופעות לוואי חמורות יותר יכולות לכלול נזק תפקודי באיברים, נוירופתיה וסיכון מוגבר לפתח סרטן משני.

כימותרפיה תופעות לוואי בתרופות נפוצות המכילות חומרי אלקילציה

 בחילות והקאות

נשירת שיער

פצעים בפה

סיכון מוגבר לזיהומים

ספירת תאי דם נמוכה

כימותרפיה תופעות לוואי בתרופות נפוצות המכילות חומרים נוגדי מטבוליטים

 בחילות והקאות

פצעים בפה

שִׁלשׁוּלים

ספירת תאי דם נמוכה

סיכון מוגבר לזיהומים

כימותרפיה תופעות לוואי בתרופות נפוצות המכילות חומרים אנתרציקלינים

 בחילות והקאות

נשירת שיער

פצעים בפה

ספירת תאי דם נמוכה

סיכון מוגבר לזיהומים

רעילות לב (פגיעה בשריר הלב)

כימותרפיה תופעות לוואי בתרופות נפוצות המכילות חומרים מעכבי טופואיזומראז

 בחילות והקאות

שִׁלשׁוּלים

פצעים בפה

ספירת תאי דם נמוכה

סיכון מוגבר לזיהומים

כימותרפיה תופעות לוואי בתרופות נפוצות המכילות חומרים מעכבים מיטוטיים

 בחילות והקאות

נשירת שיער

פצעים בפה

ספירת תאי דם נמוכה

נוירופתיה היקפית (עקצוץ או חוסר תחושה בידיים וברגליים)

הפסקת טיפול כימותרפי

 במקרים של נזקים חמורים לאיברים חיוניים או כאלו שהכרחיים לשמירה על איכות חיים סבירה, מתקבלת החלטה על הפסקת הטיפול הכימותרפי עד להודעה חדשה או לתמיד. מקרים אלו נפוצים מאוד ברפואה אונקולוגית ויש לזהות אותם מוקדם ככל האפשר כדי למנוע את החמרת הנזקים והפגיעה באיכות החיים של המטופלים וסיכוייהם לשרוד את הטיפולים.

 סוגי כימותרפיה ותרופות כימותרפיות

 לכל תרופה מנגנון פעולה ופרופיל תופעות לוואי שונה. רוב התרופות הכימותרפיות כוללות חומרים אלקילטיביים, אנטי-מטבוליטים, אנתרציקלינים, מעכבי טופואיזומראז ומעכבי חלוקה. חומרי אלקילציה פועלים על ידי הוספת קבוצת אלקיל ל-DNA של התאים הסרטניים, ומונעים מהם להתחלק. נוגדי מטבוליטים פועלים על ידי חסימת הסינתזה של חומצות גרעין, החיוניות לשכפול ה-DNA. אנתרציקלינים פועלים על ידי פגיעה ב-DNA של התאים הסרטניים ומונעים מהם לתקן את הנזק. מעכבי טופואיזומראז פועלים על ידי חסימת פעולתם של אנזימים החיוניים לשכפול ה-DNA. מעכבים חלוקה פועלים על ידי שיבוש תהליך חלוקת התא.

מתן טיפול כימותרפי

 כימותרפיה יכולה להתבצע במספר דרכים, בהתאם לסוג הסרטן ולשלבו.

 תוך ורידי (IV): התרופה מוזרקת לווריד באמצעות מחט או קטטר. זוהי הדרך הנפוצה ביותר למתן תרופות כימותרפיות.

 דרך הפה: התרופה נלקחת דרך הפה בצורה של כדור או נוזל. זוהי אפשרות נוחה עבור חלק מהמטופלים, אך לא ניתן ליטול את כל התרופות הכימותרפיות דרך הפה.

 תוך שרירית (IM): התרופה מוזרקת לשריר באמצעות מחט.

 תת עורית (SC): התרופה מוזרקת מתחת לעור באמצעות מחט. 

Intrathecal: התרופה מוזרקת ישירות לנוזל השדרה (CSF) דרך מחט המוחדרת לעמוד השדרה. זה משמש לטיפול בסרטן שהתפשט למוח או לחוט השדרה.

 תוך עורקי: התרופה מוזרקת ישירות לעורק המספק דם לאזור הסרטני. זה משמש לטיפול בסרטן שמוגבל לאזור מסוים, כגון סרטן הכבד.

 כימותרפיה היא חלק אינטגרלי בטיפול בסרטן ומייחסים לה אפקט מציל חיים, זאת על אף תופעות הלוואי הקשות הנלוות אליה לעתים קרובות. עם ההתקדמות בטכנולוגיה הרפואית ופיתוח התרופות, הכימותרפיה הופכת לממוקדת ויעילה יותר, מה שמוביל לתוצאות טובות יותר עבור המטופלים ונזק מופחת לתאים הבריאים. עם זאת, יש צורך במחקר נוסף כדי לפתח תרופות כימותרפיות חדשות עם פחות תופעות לוואי ויעילות משופרת.

דוגמאות לתרופות כימותרפיות נפוצות:

 5-fluorouracil (5-FU)

אדריאמיצין (דוקסורוביצין)

קרבופלטין

ציספלטין

ציקלופוספמיד

דוצטקסל

אטופוסיד

Gemcitabine

מתוטרקסט

פקליטקסל

וינבלסטין

וינקריסטין

תדירות טיפול כימותרפי

 תדירות הטיפולים יכולה להשתנות במידה רבה בהתאם לסוג ושלב הסרטן, כמו גם לתרופות הכימותרפיות הספציפיות בהן נעשה שימוש. הכימותרפיה ניתנת לרוב במחזוריות, עם תקופת טיפול ולאחריה תקופת מנוחה על מנת לאפשר לגוף להתאושש.

 עבור סוגים מסוימים של סרטן, כגון לוקמיה חריפה, כימותרפיה עשויה להינתן מדי יום או כל כמה ימים למשך מספר שבועות או חודשים. עבור סוגי סרטן אחרים, כגון סרטן השד, ניתן לתת כימותרפיה כל שבועיים עד שלושה שבועות במשך תקופה של מספר חודשים.

 חלק מהמטופלים עשויים לקבל כימותרפיה למשך מספר חודשים, בעוד שאחרים למשך שנה או יותר.

 תדירות הטיפולים הכימותרפיים תהיה תלויה בתוכנית הטיפול של המטופל באופן אישי, אשר נקבעת על ידי צוות האונקולוגים ובהתבסס על אבחנת הסרטן הספציפית שלו וגורמים אישיים אחרים.

מקרים בהם טיפול כימותרפי מומלץ

 כימותרפיה משמשת בדרך כלל לטיפול בסרטן שהתפשט מעבר לאתר המקורי שלו או שיש לו סיכון גבוה להתפשט. כימותרפיה יעילה יותר במצבים בהם התאים הסרטניים מתחלקים וגדלים במהירות, כמו בסוגי סרטן אגרסיביים או מתקדמים.

 היא משמשת כטיפול ראשוני, יחד עם ניתוח או טיפול בקרינה, כדי לכווץ גידולים לפני ניתוח או להשמדת תאים סרטניים שנותרו לאחר הניתוח. זה יכול לשמש גם כטיפול פליאטיבי להקלה על הסימפטומים ושיפור איכות החיים עבור חולים עם סרטן מתקדם.

 כימותרפיה יכולה להיות יעילה במיוחד בסוגים מסוימים של סרטן, כגון סרטן האשכים, לימפומת הודג'קין, לוקמיה, סרטן שד, סרטן ריאות, סרטן המעי הגס וסוגים רבים אחרים של סרטן.

 חשוב לציין שכימותרפיה היא לא תמיד האפשרות הטובה ביותר או היחידה לטיפול בסרטן. טיפולים אחרים, כגון ניתוח, טיפול בקרינה, טיפול ממוקד ואימונותרפיה, עשויים להיות יעילים יותר או מתאימים יותר בהתאם למצבו של המטופל.

מקרים בהם טיפול כימותרפי אינו מומלץ

 כימותרפיה אינה מתאימה לכל סוגי הסרטן או לכל החולים. כימותרפיה עשויה שלא להיות יעילה או אפילו להזיק במקרים מסוימים. להלן מספר דוגמאות:

 סרטן שגדל לאט: כימותרפיה יעילה יותר בטיפול בתאי סרטן המתחלקים במהירות. סרטן הגדל לאט עשוי שלא להגיב היטב לכימותרפיה, כך שהנזק יהיה בעיקר לתאי הגוף הבריאים, ללא כל תועלת ממשית לטיפול בסרטן.

 סרטן בשלב מוקדם: ניתוח או טיפול בקרינה עשויים להיות יעילים יותר בטיפול בסרטן בשלב מוקדם מאשר כימותרפיה.

 סרטן סופני: כימותרפיה עשויה שלא להיות יעילה בטיפול בסרטן סופני ומתקדם, זאת בעקבות הנזק והפגיעה באיכות החיים ללא כל הארכה של תוחלת החיים או שיפור בסיכויי החלמה.

 חולים עם בריאות מורכבת ולקויה מלבד הסרטן: כימותרפיה יכולה להיות רעילה ועלולה לגרום לתופעות לוואי משמעותיות. מטופלים עם בריאות כללית ירודה, עשויים שלא להרוויח מכימותרפיה.

 אי סבילות לכימותרפיה: חלק מהחולים עלולים להיות אלרגיים לתרופות כימותרפיות.

דרכים להגן על התאים הבריאים בזמן טיפול כימותרפי

 התאמת מינון: שימוש במינונים נמוכים יותר כדי למזער נזקים לתאים בריאים.

 תמיכה תזונתית: תזונה טובה יכולה לסייע בתמיכה בתאים הבריאים של הגוף במהלך כימותרפיה.

 צומות לסירוגין ושל מספר יממות: נמצאו כלא רק מקלים על תופעות הלוואי, אלא גם הלכה למעשה מונעים נזק חמור לתאים הבריאים של הגוף ומגבירים את האפקטיביות של הטיפול הכימותרפי כנגד התאים הסרטניים.

 מחקרים על אמצעי הגנה על תאים בריאים בזמן טיפולי כימותרפיה

 מחקר משנת 2019 שפורסם בכתב העת Cancer Research מצא כי מתן תרופות כימותרפיות בסדר מסוים עשוי לסייע בהגנה על תאים בריאים על ידי הפחתת הרעילות.

 מחקר משנת 2018 שפורסם בכתב העת Cell Reports מצא שתרופה בשם N-acetylcysteine עשויה לסייע בהגנה על תאים בריאים מההשפעות הרעילות של כימותרפיה על ידי הפחתת העומס החמצוני.

 מחקר משנת 2017 שפורסם בכתב העת Cancer Cell מצא שתרופה בשם AMD3100 עשויה לסייע בהגנה על תאים בריאים במהלך כימותרפיה על ידי חסימת נדידת תאי גזע לזרם הדם.

 מחקר משנת 2016 שפורסם בכתב העת Nature Communications מצא ששילוב של כימותרפיה ותרופה בשם thymoquinone עשוי לסייע בהגנה על תאים בריאים במהלך כימותרפיה על ידי הפחתת דלקת.

מחקרים על אמצעים תזונתיים להגנה על תאים בריאים בזמן טיפולי כימותרפיה

 מחקר משנת 2019 שפורסם בכתב העת של האקדמיה לתזונה ודיאטה מצא שתוכנית תזונה מותאמת אישית עשויה לסייע בהפחתת תופעות הלוואי ולשפר את איכות החיים בחולי סרטן העוברים כימותרפיה.

 מחקר משנת 2018 שפורסם בכתב העת Journal of Nutrition and Cancer מצא שצריכת תזונה עשירה בפירות וירקות עשויה לסייע בהגנה מפני ההשפעות הרעילות של כימותרפיה.

 מחקר משנת 2017 שפורסם בכתב העת Journal of Supportive Care in Cancer מצא כי ייעוץ תזונתי ותוספי מזון עשויים לסייע בשיפור המצב התזונתי ובהפחתת תופעות הלוואי בחולי סרטן העוברים כימותרפיה.

 מחקר משנת 2016 שפורסם בכתב העת Journal of Parenteral and Enteral Nutrition מצא שהתערבות תזונתית מוקדמת עשויה לסייע בשיפור התוצאות בחולי סרטן העוברים כימותרפיה.

מחקרים על תזונה טבעונית וטבעית להגנה על תאים בריאים בזמן טיפולי כימותרפיה

 מחקר משנת 2021 שפורסם בכתב העת Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention מצא כי תזונה טבעונית עשויה להיות קשורה לסיכון נמוך יותר להישנות סרטן בקרב חולות סרטן השד.

 מחקר משנת 2020 שפורסם בכתב העת JNCI Cancer Spectrum מצא כי תזונה טבעונית עשויה להיות קשורה לסיכון נמוך יותר לפתח סרטן המעי הגס.

 מחקר משנת 2019 שפורסם בכתב העת Nutrients מצא שתזונה טבעונית עשויה לסייע בשיפור התוצאות בחולי סרטן על ידי הפחתת דלקת ולחץ חמצוני.

 מחקר משנת 2018 שפורסם בכתב העת Cancer Research מצא כי תזונה טבעונית עשויה לשפר את ההשפעות האנטי-גידוליות של תרופות כימותרפיות על ידי הפחתת רמת גורם הגדילה דמוי אינסולין 1 במחזור (IGF-1).

 מחקר משנת 2017 שפורסם בכתב העת Nutrients מצא שתזונה טבעונית עשויה להיות קשורה לסיכון נמוך יותר לפתח סרטן ועשויה לשפר את התוצאות בחולי סרטן על ידי הפחתת דלקת ולחץ חמצוני.

מחקרים על צום ואופן הגנתו על תאים בריאים בזמן טיפולי כימותרפיה

 צום נמצא כדרך מעשית להגנה פוטנציאלית בזמן טיפולי כימותרפיה.

מחקר משנת 2021 שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מצא כי צום במהלך כימותרפיה עשוי לשפר את התוצאות בחולי סרטן על ידי הפחתת תופעות הלוואי ושיפור איכות החיים. 

מחקר משנת 2020 שפורסם בכתב העת Cancer Cell מצא כי צום עשוי לסייע בהגנה על תאים בריאים במהלך כימותרפיה על ידי הפעלת תגובות לחץ תאי.

 מחקר משנת 2019 שפורסם בכתב העת JAMA Oncology מצא כי צום במהלך כימותרפיה עשוי להיות בטוח ובר ביצוע.

 מחקר משנת 2018 שפורסם בכתב העת Cell מצא כי צום עשוי לסייע בהגנה על תאים בריאים במהלך כימותרפיה על ידי הפחתת עומס חמצוני.

 מחקר משנת 2017 שפורסם בכתב העת Nature Communications מצא כי צום במהלך כימותרפיה עשוי לשפר את ההשפעות האנטי-גידוליות של תרופות כימותרפיות על ידי הפחתת רמת החומרים המזינים בתאים.

 מחקרים על אפקטיביות של כימותרפיה וטיפולים נוספים בסוגי סרטן מתקדמים

 מחקר משנת 2021 שפורסם ב-New England Journal of Medicine מצא שהוספת אימונותרפיה לכימותרפיה סטנדרטית שיפרה את ההישרדות בחולים עם סרטן ריאות מתקדם.

 מחקר משנת 2020 שפורסם ב-The Lancet Oncology מצא שתרופה כימותרפית חדשה בשם trilaciclib עשויה לעזור להפחית את ההשפעות הרעילות של כימותרפיה ולשפר את התוצאות בחולים עם סרטן ריאות.

 מחקר משנת 2019 שפורסם ב-New England Journal of Medicine מצא שתרופה חדשה לטיפול ממוקד בשם אנטרקטיניב עשויה להיות יעילה בטיפול במספר סוגים של סרטן, כולל סרטן ריאות, סרטן שד וסרטן המעי הגס.

 מחקר משנת 2018 שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מצא כי משטר כימותרפי חדש בשם FOLFIRINOX עשוי להיות יעיל יותר מכימותרפיה סטנדרטית בטיפול בסרטן הלבלב.

מחקר משנת 2017 שפורסם ב-New England Journal of Medicine מצא שתרופה אימונותרפית חדשה בשם פמברוליזומאב עשויה להיות יעילה יותר מכימותרפיה בטיפול במלנומה מתקדמת.

הקלה טבעית על תופעות לוואי של טיפול כימותרפי בבית הבריאות

הטיפול הכימותרפי, למרות היותו חיוני במאבק נגד הסרטן, מלווה לרוב בתופעות לוואי קשות הפוגעות באיכות החיים. בבית הבריאות אנו מציעים גישה הוליסטית להקלת תופעות הלוואי של הטיפול הכימותרפי, המשלבת טיפולים טבעיים, תזונה מותאמת אישית ותמיכה רגשית, במטרה לעזור לגוף להתאושש ולחזק את מערכת החיסון.

הטיפול מתחיל בהתאמת תזונה עשירה בנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים, המסייעת בשיפור תחושת הרעננות ובתמיכה בתפקוד מערכת החיסון. התפריט בבית הבריאות נועד לנקות את הגוף מרעלים ולחזק אותו בזמן הטיפול הכימותרפי, תוך התמקדות במזונות קלים לעיכול אשר מסייעים להפחית תופעות כמו בחילות, עייפות וחולשה.

בנוסף, אנו משלבים טיפולים תומכים כמו עיסוי רפואי, דיקור סיני ורפלקסולוגיה, המסייעים להקל על כאבים, לשפר את זרימת הדם ולשחרר מתח שנצבר במהלך הטיפול הכימותרפי. לצד זאת, תרגולי מדיטציה ונשימה עמוקה מעניקים הקלה במתח הנפשי ומסייעים למטופלים לשמור על איזון רגשי.

בית הבריאות מציע סביבה שקטה ומרפאה, שבה המטופלים יכולים להתחבר לגופם ולנפשם, עם ליווי צמוד מצד מטפלים מנוסים המעניקים תמיכה אישית לאורך כל הדרך. הטיפול הטבעי שלנו נועד להקל על תופעות הלוואי של הכימותרפיה ולאפשר למטופלים לעבור את התהליך בצורה קלה יותר ובריאה יותר.


נופש בריאות - חוויה בתנאים אידיאליים לריפוי
תזונה בריאה, תנועה ורוח חיים יוצרים שינוי בריאותי מהיר. חוויה מיוחדת, באווירה מרגיעה המאפשרת תהליכי ניקוי והתחדשות פיזיים ונפשיים.
פרטים נוספים

אנחנו כאן בשבילכם!

הישארו מעודכנים עם התכנים החדשים שלנו – הרשמו לקבלת עדכונים

חוויה של בריאות,
איכות וטעמים
מוצרים איכותיים במחירים משתלמים, ישירות מבית הבריאות או בשותפות עם מגדלים ויצרנים.
לחנות הבריאות
פודקאסטים שחשוב לשמוע לכל הפודקאסטים
msg לצ׳אט WA