אלירן דה-מאיו » דף הבית >
טעם מר ורע בפה עשוי להיגרם על-ידי מגוון של סיבות הקשורות להליקובקטר פילורי, תפקודי כבד, כליות וכיס מרה משובשים ובלוטת תריס שיצאה מאיזון. צריכת מזונות מסוימים או אפילו חרדה עשויים לעודד טעם רע בפה. מצבים אלו לרוב הפיכים וניתנים לטיפול יעיל ומהיר. במאמר זה תוכלו ללמוד כיצד לשנות את הטעם בחזרה למתוק ונעים.
כמטפל, פגשתי מטופלים רבים שמתלוננים על טעם מר בפה. מדובר בסימפטום נפוץ שיכול להיגרם על ידי מצבים שונים. במאמר זה, אחקור את הסוגים השונים של טעמים מרים ורעים בפה, גורמי הסיכון, תסמיניהם, אבחנתם המבדלת, סיכויי הרפוי, האמצעים לטיפול, המלצות התזונה ומניעתם.
טעם מר בפה היא תחושה המתוארת כטעם לא נעים, מתכתי או חמוץ בפה. לעיתים קרובות היא מלווה בתסמינים נוספים כמו יובש בפה, ריח רע מהפה, פגיעה בחוש הטעם עקב השתלטות הטעמים הרעים, בחילות והקאות. טעם רע בפה יכול להתבטא בדרכים שונות, טעם מר קבוע, טעם מר לאחר האכילה וטעם מר שבא והולך.
טעם מר מתמיד: תחושה מתמשכת של מרירות בפה הנמשכת תקופה ממושכת.
טעם מר לאחר אכילה: טעם מר המתרחש לאחר אכילת מאכלים מסוימים, לרוב מאכלים חריפים או שומניים.
טעם מר שבא והולך: טעם מר המתרחש לסירוגין ועשוי להיות מופעל באופן מזדמן על-ידי פעילויות מסוימות, כגון פעילות גופנית או פעילות שגורמת למתח נפשי.
הפתוגנזה של טעם מר בפה מורכבת ויכולה להיגרם מגורמים שונים. הטעם יכול להיגרם מבלוטות טעם פגועות עקב צריכת מזונות חריפים או אחרים, שינויים בהרכב הרוק מסיבות של זיהומים או תופעת לוואי של תרופות וטיפולים רפואיים מסוימים.
למשל הפעלה קבועה של קולטני בלוטות הטעם המר בעקבות זיהום או גירוי מתמשך של חומרים כימיים מסוימים הנמצאים במזון או במשקאות מתועשים וטבעיים. גם במזון טבעי כמו פירות וירקות עשוי להיות נוכח זיהום ממקורות מסוימים שיגרום לכך.
גורמים אלו יכולים להגדיל את הסיכוי לחוות טעם מר בפה.
עישון: יכול להשפיע על בלוטות הטעם והרוק, כמו גם הטבק שבטעמו הבסיסי מר מאוד ולגרום לטעם מר בפה.
אלכוהול: ידוע כמעלה את הסיכון לחוות טעם רע מהפה עקב הסיכון המוגבר למחלות כבד, כליות, קיבה והחלשת המערכת החיסונית.
קפה: יכול כמשקה מר שעשוי לגרום לתגובת יתר וטעם מר בפה עד להפסקת צריכתו כליל למשך מספר ימים. לעתים ניתן לשתות ממנו שוב לאחר מכן ללא הטעם המר ולעתים התגובה החיסונית נותרת לאורך זמן ממושך יותר.
התייבשות: עלולה לגרום לשינויים בהרכב הרוק, מה שעשוי לגרום לטעם מר בפה.
מחלת ריפלוקס (GERD): מצב שבו חומצות הקיבה זורמות חזרה לוושט ועד הפה. קראו בהמשך על הקשר בין חיידק הליקובקטר פילורי לריפלוקס וטעם מר בפה.
סינוסיטיס: דלקת בסינוסים עלולה לגרום לטעם מר בפה עקב הצטברות ריר במעברי האף.
מחלות כבד: כמו הפטיטיס, שחמת וסרטן הכבד עלולות לגרום לטעם מר בפה עקב הצטברות רעלים בגוף.
מחלות כיס המרה: אבנים בכיס המרה או דלקת בכיס המרה עלולות לגרום לטעם מר בפה.
דלקת שקדים: זיהום בשקדים שעלול לגרום לטעם מר בפה עקב הצטברות חיידקים וליחה בגרון.
תרופות: כמו אנטיביוטיקה, תרופות נוגדות דיכאון, אלרגיות ולחץ דם יכולות לגרום לטעם מר בפה כתופעת לוואי.
הריון: חלק מהנשים בזמן הריון חוות טעם מר בפה, הקשור לשינויים הורמונליים חדים והשפעתם על כל תפקודי הגוף.
הקשר בין הליקובקטר פילורי (H. pylori) לבין טעם מר בפה נובע מהזיהום של החיידק והיווצרות הדלקת בקיבה. דלקת זו עשויה לעודד ריפלוקס וחומצות העולות מהקיבה לוושט ולפה, בחילות והקאות – כל אלו עלולים להחמיר או לגרום לטעם מר בפה.
תפקודי כבד משובשים ושאינם תקינים, עלולים לגרום להצטברות של רעלים שבמצב תפקודי תקין אינם היו מצטברים. רעלים אלו המצטברים עקב תפקודי כבד ירודים או מחלות כבד (הפטיטיס, שחמת וסרטן הכבד) שונות עלולים לגרום לטעם רע ומר בפה באופן מזדמן או כרוני.
בלוטת התריס אחראית לוויסות חילוף החומרים וייצור הורמונים חיוניים לאיזון כללי בגוף. הפרעות בבלוטת התריס כגון תת פעילות יתר פעילות עלולות לשבש את תפקודיו השונים של הגוף, בין היתר תפקודי מערכת העיכול והעברת מסרים מהמוח לחלקים שונים בגוף ובחזרה, מה שעשוי במקרים מסוימים לגרום לטעם הרע והמר בפה. מדובר במקרים נדירים ורוב המאובחנים עם תת או יתר פעילות בבלוטת התריס אינם חווים תסמין זה.
חרדה יכולה לגרום לטעם מר בפה עקב ייצור מוגבר ועודף של רוק, או להיפך, התייבשות הפה, מה שעלול להגדיל את הרגישות לטעם המר או להיווצרותו באופן זמני.
התעוררות עם טעם מר בפה יכולה להיות בלתי נעימה ולהיגרם מכל הסיבות שהוזכרו עד-כה. במיוחד אכילה עד שעת לילה מאוחרת של מזונות מגרים, חריפים ומתועשים. ריפלוקס במהלך הלילה, התייבשות הפה והיגיינת פה לקויה באופן כללי יכולים להחמיר את הטעם הרע בבוקר כשמתעוררים.
תרופות מסוימות שמתנקות מהגוף במהלך הלילה יכולות להחמיר ולגרום לכך.
התסמין העיקרי של טעם מר בפה הוא הטעם הלא נעים בפה, אך עשויים להיות משולבים גם מספר תסמינים נוספים.
יובש בפה
ריח רע הנודף מפה
פגיעה כללית בחוש הטעם לטעמים שונים
טעם רע בפה – אבחון לצורך טיפול
בדיקה גופנית: רופא עשוי לבדוק את הפה, האף והגרון כדי לחפש סימנים של זיהום או דלקת.
בדיקות דם: יכולות לזהות מצבים רפואיים שונים שעלולים לגרום לטעם המר.
בדיקות הדמיה: כגון צילומי רנטגן או סריקות CT יכולות לסייע בזיהוי הפרעות מבניות באיברים מסוימים שעלולות לגרום לטעם המר.
ברוב המקרים, הטעם המר הוא זמני וניתן לטפל בו בקלות. במקרים אחרים, הסיבה לטעם הרע עשויה להיות עקב מצב רפואי מורכב הדורש טיפול ממושך יותר.
הטיפול בטעם מר בפה תלוי בגורם הראשוני. אם הטעם המר נגרם על ידי ריפלוקס, ניתן להיעזר בתרופות סותרות חומצה להפחתת חומציות הקיבה. אם הטעם המר נגרם על ידי זיהום, ניתן לרשום אנטיביוטיקה לטיפול בזיהום.
כאשר הטעם נגרם עקב אבנים בכיס מרה ודלקת, הטעם המר יחלוף לאחר הסרת האבנים או יציאתן באופן טבעי ומעצם כך הפסקת הדלקת.
מאזן נוזלים תקין: שתייה מספקת של מים יכולה לעזור להפחית את היובש והמרירות בפה.
לעיסת מסטיק: טבעי ללא סוכר ותוספות טעמים יכולה לעזור להמריץ את ייצור הרוק ולהפחית יובש בפה. מסטיקים כאלו מכונים 'מסטיקה' (Mastica) ומקורם מצמח קרוב משפחה של אלת המטסיק המוכרת מישראל והשרף הניגר שנאסף מהם. מקור הגידול העיקרי באי Chaios שביוון ואני ממליץ להזמין זאת משם.
עשבי תיבול: לעיסת עלי נענע או פטרוזיליה או שתיית משקאות כמו ג'ינג'ר וקמומיל עשויות לרענן את הטעם בפה ולנקותו.
מי פה: ללא אלכוהול יכולים לעזור לרענן את הנשימה ולהפחית את הטעם המר.
סודה לשתייה: שטיפת הפה עם תמיסה של סודה לשתייה ומים יכולה לעזור לנטרל את החומציות בפה ולהפחית את הטעם המר.
צום: של יממה עד מספר ימים יכולים לנקות ולהפסיק את הביטוי הקבוע של הטעם המר בפה ולאחריו להתנסות במזונות נקיים כמו ירקות ופירות כדי לבדוק אם יש מזון ספציפי שמעורר שוב מחדש את הטעם הרע והלא נעים ובדרך זו לאבחן את הרגישות הספציפית למזון זה או למזון מזוהם שלא יכולנו לדעת שהוא כזה ללא בדיקה זו על בלוטות טעם 'חדשות' ורגישות יותר.
טעם רע בפה עשוי להיות סימפטום לא נעים שמפריע לחיי היומיום ויכול לנבוע ממגוון סיבות, כמו בעיות עיכול, חיידקים בפה, או תגובות לתרופות. בבית הבריאות אנו מתמקדים בטיפול טבעי, הוליסטי ומותאם אישית שמסייע לטפל בשורש הבעיה ולהשיב את התחושה הנעימה בפה.
הטיפול מתחיל באבחון מעמיק של הגורמים האפשריים לטעם הרע, וממשיך בהתאמת תזונה שמטרתה לשפר את הבריאות הכללית של מערכת העיכול ולנטרל חיידקים ורעלים. המטפלים המנוסים שלנו משתמשים בצמחי מרפא מחטאים ותוספי תזונה טבעיים המיועדים לשיפור מצב הפה והעיכול. לצד זאת, אנו משלבים טיפולי גוף-נפש שמפחיתים מתח ומשפרים את הבריאות הכללית.
הטבע המרפא והאווירה הרגועה של בית הבריאות מספקים מרחב שקט שבו המטופלים יכולים להתמקד בהבראה ובהתחדשות, עם ליווי אישי לאורך כל הדרך. המטפלים שלנו מעניקים תמיכה מקצועית ורגשית, ומסייעים לגוף ולנפש לחזור לאיזון ולשפר את תחושת הרעננות בפה.
בית הבריאות מציע פתרון טבעי ועדין לטיפול בטעם רע בפה, עם דגש על ריפוי מבפנים, בסביבה תומכת ומחזקת.
היגיינת פה: צחצוח ושימוש בחוט דנטלי באופן קבוע יכולים לסייע במניעת הצטברות חיידקים וזיהומים בפה שעלולים לגרום לטעם מר.
הימנעות מעישון או לעיסת טבק וגת ושתיית אלכוהול: טבק ואלכוהול פוגעים באופן ישיר בבלוטות הטעם והרוק, ולאורך זמן עשויות לגרום לטעם מר ורע בפה.
הימנעות ממזונות חריפים ושומנים: מזון חריף ושומני מגרים את בלוטות הטעם ומזונות חריפים עלולים גם לגרום לנזק מתמשך. הפסקה מוחלטת של אכילת מזונות חריפים עשויה לאפשר שיקום של בלוטות הטעם והפסקת הטעם הרע שבפה.
הימנעות ממזונות חמוצים מאוד: מזונות אלו פחות מגרים מאשר מזונות חריפים את בלוטות הטעם, אך במקרים מסוימים יכולים לגרום לגירוי שמחמיר את מצב הטעם הרע שבפה. זאת במיוחד על רקע של מחלת ריפלוקס פעילה.
הימנעות ממזונות ומשקאות ממותקים: מזונות ומשקאות אלו יכולים להחמיר מצבים של יובש בפה, שעלול לגרום להגברת הטעם המר.
תזונה מאוזנת: העשירה בפירות וירקות יכולה לסייע בשמירה על בריאות הפה ובהפחתת הסבירות לטעם מר.
הישארו מעודכנים עם התכנים החדשים שלנו – הרשמו לקבלת עדכונים