Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
חנות הבריאות
טרשת נפוצה | תסמינים | מוקדמים | תוחלת חיים | אבחון עצמי | בדיקות דם

טרשת נפוצה | תסמינים | מוקדמים | תוחלת חיים | אבחון עצמי | בדיקות דם

טרשת נפוצה

טרשת נפוצה (MS) היא מחלה אוטואימונית מורכבת וכרונית הפוגעת במערכת העצבים המרכזית. מחלה זו מאופיינת בפגיעה בכיסוי המגן של סיבי עצב, המכונה מיאלין, המוביל לשיבושים בתקשורת בין המוח לשאר הגוף. טרשת נפוצה על סוגיה השונים נחשבת לחשוכת מרפא, אך עם טיפולים שעוזרים לעכב את ההתפתחות שלה ומשפרים את איכות החיים של המאובחנים בה.

לשמחתנו הרבה, בית הבריאות מוכיח בכל אחד מהמקרים שבכוחותיו לספק טיפול שמתעלה על טיפולים רפואיים בכל הקשור לאפקטיביות של שיפור דרמטי ויוצא דופן באיכות החיים, המדדים הקליניים ובעיכוב ההתפתחות וההחמרה במחלה.

במאמר שלפניכם תוכלו לשמוע ולקרוא עדויות של חולי טרשת נפוצה שקיבלו טיפול טבעי, יסודי ומקיף אשר הביא לשיפור ניכר במצבם. חשוב להבהיר שככל שהטיפול יהיה מוקדם יותר, כך הסיכויים למניעת נזקים בלתי הפיכים גדול יותר, אך במקרים שהגיעו אלינו במצבים חמורים ובעיכוב של שנים רבות, השיפור באיכות החיים היה חסר תקדים, כך גם לדעת הרופאים.

סוגים שונים של טרשת נפוצה

טרשת נפוצה התקפית־הפוגתית (RRMS): הסוג הנפוץ ביותר של טרשת נפוצה, המאופיין בהתקפים או התלקחויות של תסמינים ואחריהם תקופות של הפוגה. במהלך ההפוגה, הסימפטומים עשויים להיעלם חלקית או לחלוטין.

טרשת נפוצה מתקדמת ראשונית (PPMS): סוג השכיח ב-15% ממקרי הטרשת הנפוצה. סוג זה כרוך בהתקדמות הדרגתית של סימפטומים ללא תקופות צפויות וברורות של הפוגות. הסימפטומים עשויים להחמיר עם הזמן.

טרשת נפוצה מתקדמת משנית (SPMS):  סוג טרשת שבו התסמינים אינם חולפים לאחר ההתקפים ואף מחמירים. ההתקדמות וההחמרה מתמשכות עם או בלי קשר להישנות של התקפים.

טרשת נפוצה התקפית (PRMS): הצורה הפחות נפוצה של טרשת נפוצה. כרוכה בהתקדמות מתמדת של סימפטומים לצד הישנות והפוגות מדי פעם.

תסמינים טרשת נפוצה

תסמינים מוקדמים של טרשת נפוצה יכולים להשתנות מאוד בין אנשים ותלויים באזורים הפגועים של מערכת העצבים המרכזית. התסמינים הנפוצים כוללים:

עייפות: מתמשכת שעלולה להפריע לפעילות היומיומית.

חולשת שרירים וספסטיות: חולשה בגפיים, קשיי קואורדינציה ונוקשות שרירים או עוויתות.

הפרעות תחושתיות: חוסר תחושה או עקצוץ בגפיים, שינויים בתחושה או רגישות מוגברת למגע.

בעיות ראייה: ראייה מטושטשת, ראייה כפולה או אובדן ראייה חלקי.

בעיות קוגניטיביות: בעיות תפקודיות במוח, בזיכרון, הפרעות קשב וריכוז ופתרון בעיות ושפה.

חוסר איזון רגשי: דיכאון, חרדה ושינויים במצב הרוח.

בעיות בשיווי משקל ובקואורדינציה: קשיים בהליכה, שמירה על שיווי משקל בפעולות פשוטות ובקואורדינציה הכללית.

אבחון עצמי – בדיקות דם טרשת נפוצה

אבחון עצמי של טרשת נפוצה אינו דבר מעשי בשום צורה לאדם ללא מכשור ובדיקות רפואיות מתקדמות. לצורך אבחנה חד משמעית וקבלת המלצות לטיפול רפואי או טבעי, נדרשת אבחנה מדויקת שלעתים לוקחת זמן, אך חיונית כדי לוודא את מצב המטופל ולהחליט על אסטרטגיה לטיפול.

בדיקות הדם המשמשות לאישוש של חשד ראשוני של טרשת נפוצה כוללות:

ספירת דם מלאה (CBC): מדידת הרמות של תאי דם שונים, כולל תאי דם אדומים, תאי דם לבנים וטסיות דם. בעזרתה ניתן לזהות חריגות המעידות על זיהומים או הפרעות בכדוריות הדם אשר נפוצות בטרשת נפוצה.

קצב שקיעת אריתרוציטים (ESR): מדידת קצב השקיעה של כדוריות דם אדומות בצינורית דם. זהו סמן לא ספציפי של דלקת ויכול להיות גבוה במצבים של טרשת נפוצה.

חלבון מגיב (CRP): סמן נוסף של דלקת לא ספציפית בגוף. רמת CRP גבוהה עשויה להעיד על מצב דלקתי פעיל ונפוץ גם במקרים של טרשת נפוצה.

נוגדנים נגד אקוופורין-4 (Aquaporin-4 – AQP4): נוגדנים אלו תוקפים את חלבון האקוופורין-4, המחובר לממברנות התאים, בעיקר ברקמת העצב ובעמוד השדרה. נוכחותם של נוגדנים אלו עושויים להעיד על מחלה עצבית דלקתית פעילה כמו טרשת נפוצה.

אבחון רפואי של טרשת נפוצה

תהליך האבחון של טרשת נפוצה (MS) כולל שילוב של בדיקות והערכות רפואיות. בתהליך נאספות ראיות קליניות שמטרתן לאשש או לשלול את קיומה של הטרשת הנפוצה ואת הסוג הספציפי.

השלב הראשון כולל שאלון לפירוט ההיסטוריה הרפואית והתסמינים. מתבצעת בדיקה גופנית פשוטה יחסית לבחינת התפקודים הנוירולוגיים, הרפלקסים, הקואורדינציה והכוח.

במידה שקיים חשש סביר, מתקדמים לבדיקת MRI (הדמיית תהודה מגנטית) לסריקה של המוח ועמוד השדרה לאבחנה של דלקת פעילה ודמיאלינציה (נזקים ראשוניים בכיסוי המגן של סיבי תאי העצב).

בדיקה נוספת כואבת ובלתי נעימה הנדרשת לקבלת אבחנה מדויקת כוללת ניקור מותני בגב התחתון ואיסוף של נוזל מתעלת השדרה לאבחנת חריגות במדדים של חלבונים ותאים חיסוניים. בדיקה זו מתבצעת ע”י החדרת מחט בין שתי חוליות בעמוד השדרה המותני וטפטוף איטי של נוזל זה למבחנה.

תוחלת חיים טרשת נפוצה

טרשת נפוצה היא מחלה כרונית בדרגות חומרה שונות ובקצה התקדמות המשתנה מאדם לאדם. תוחלת חיים של אנשים עם טרשת נפוצה דומה בדרך כלל לזו של האוכלוסייה הכללית, אך כולל פגיעה קלה עד חמורה באיכות החיים.

בבית הבריאות אנו מציעים את כל מה שיש למדע העדכני והמתעדכן כל הזמן להציע לשיפור איכות החיים, לצד הארכת תוחלת החיים עבור חולים בטרשת נפוצה. מומלץ לכל חולה בטרשת נפוצה לרכוש ולהתנסות בידע ובכלים הניתנים לשליטתם, מאשר להתמקד בכל אלו שאינם וביכולתם לשנותם. בבית הבריאות אנו מעניקים כלים מעשיים, טיפולים רגשיים ושיפורים יוצאי דופן מבוססי ניסיון להשגת התוצאות הבריאותיות המיטביות ביותר.

טיפול רפואי בטרשת נפוצה

גישות רפואיות לטיפול בטרשת נפוצה (MS) בישראל שואפות לשלוט בתסמינים, להאט את התקדמות המחלה ולשפר את איכות החיים הכוללת של אנשים המאובחנים עם טרשת נפוצה. תוכניות הטיפול צריכות להיות מותאמות אישית על סמך סוג וחומרת הטרשת הנפוצה. לפניכם מספר גישות רפואיות נפוצות לטיפול בטרשת נפוצה:

טיפולים תרופתיים (DMTs): תרופות שמיוצרות במיוחד כדי לפעול להפחתת תדירות וחומרת ההתקפים, הקטנת הסיכון לנכות ומזעור היווצרות נגעים חדשים במערכת העצבים המרכזית. ניתן לסווג DMTs למחלקות שונות, אינטרפרונים, גלטירמר אצטט, תרופות דרך הפה, נוגדנים חד שבטיים ומאפיינים קולטן S1P. הבחירה ב-DMT תלויה בגורמים שונים כמו סטטוס המחלה, מאפייני המטופל והעדפותיו בהתייחס לתופעות הלוואי הצפויות.

הקלה בתסמינים: מתמקדים בוויסות תסמינים ספציפיים ושיפור התפקוד היומיומי. טיפולים אלה כוללים תרופות, טיפולים והתערבויות המכוונות להקלה בתסמינים השונים הקשורים לטרשת נפוצה, כגון: עוויתות שרירים, עייפות, כאב, תפקוד לקוי של שלפוחית השתן ובעיות קוגנטיביות .

טיפולים שיקומיים: ממלאים תפקיד מכריע בשיפור הניידות, התפקוד והעצמאות אצל אנשים עם טרשת נפוצה. פיזיותרפיה מתמקדת בשיפור כוח, שיווי משקל וקואורדינציה. ריפוי בעיסוק מתמקד בפעילויות של חיי היומיום, משימות הקשורות לעבודה והתאמות לשיפור הפונקציונליות. ריפוי בדיבור בעזרת קלינאית תקשורת מסייע בקשיי דיבור ובליעה שעלולים להתעורר עקב תסמינים הקשורים לטרשת נפוצה.

איזון תסמינים: מלבד טיפולים סימפטומטיים ספציפיים, התערבויות אחרות עשויות לסייע בהתמודדות עם התסמינים יכללו גם מכשירים מסייעים כגון מקלות, הליכונים, פלטות אורתוטיות ומכשירים המופעלים באמצעות קול, מקלדות מיוחדות או אפליקציות.

טיפול טבעי טרשת נפוצה

חיזוק ואיזון הבריאות הנפשית: מדיטציה, תרגילי נשימה, יוגה, טכניקות הרפיה, ביופידבק, דמיון מודרך והיפנוזה.

עיסויים: להקלה על תסמינים וכאבים בשרירים.

תוספי צמחים ותזונה: לא הוכחו כיעילים או כתומכים בעיכוב או שיפור באיכות החיים של מטופלים בטרשת נפוצה.

בית הבריאות לטיפול בטרשת נפוצה

בית הבריאות מתמחה בתהליכי ריפוי מעמיקים הכוללים בניית תפריט ותזונה מותאמת אישית, עידוד, תמיכה והתאמה של פעילות גופנית מחזקת על בסיס יומיומי קבוע, יצירת סדר יום מלא הכולל תמיכה רגשית וטיפולים רגשיים מעמיקים, כמו גם סדר והמלצות מבוססות ניסיון החשובות ביותר בכל הקשור לתוספי תזונה ותרופות. במקרים רבים של חולי טרשת נפוצה ראינו ניסים ונפלאות, מקרים יוצאי דופן של התחזקות ושיפור ניכרים באיכות החיים, כך שאנו ממליצים מעומק הלב לא להחמיץ הזדמנות יקרת ערך כמו זו שאנו מציעים.

אורח חיים טרשת נפוצה

סגנון חיים בריא מפחית משמעותית את הסיכון ללקות בטרשת נפוצה ולשפר את אחוזי ההצלחה לטיפול במצבים קיימים:

ויטמין D וחשיפה לשמש: רמות מאוזנות של ויטמין D נקשרו להפחתת הסיכון לפתח טרשת נפוצה. בילוי זמן בטבע וחשיפה של חלקי עור מרובים לאור שמש טבעי מאפשרים יצור של ויטמין D. החשיפה המומלצת מותאמת אישית לכל אדם בהתאם לגוון העור והעונה כדי להמנע מנזקי עודפי קרינה.

תזונה: מאוזנת הכוללת מגוון פירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות עתירות חלבון ושומנים בריאים. תשומת דגש על מזונות אנטי דלקתיים כמו אלו העשירים בחומצות שומן אומגה 3 ונוגדי חמצון חשובה ומשפרת את התוצאות.

פעילות גופנית: המתאימה ליכולות ולהעדפות אישיות. לפעילות גופנית יש יתרונות רבים, כולל שיפור בריאות הלב וכלי הדם.

עישון: נקשר עם סיכון מוגבר לפיתוח טרשת נפוצה מכל הסוגים והחמרה בתסמינים אצל אנשים שכבר אובחנו עם המצב, הפסקת עישון מועילה בהפחתת הסיכון וההחמרה של טרשת נפוצה.

אלכוהול: צריכה מתונה של אלכוהול עלולה גם היא להחמיר את תסמיני הטרשת הנפוצה וליצור אינטראקציה שלילית עם תרופות מסוימות.

המלצות תזונה טרשת נפוצה

אין דיאטה ספציפית שיכולה לרפא טרשת נפוצה, אך תזונה בריאה ומאוזנת הכוללת מזונות טבעיים אנטי דלקתיים, מונבטים ומותססים, משולבים בצומות לסירוגין וצומות מים ממושכים, יכולה להביא לתוצאות יוצאות דופן של שיפור באיכות החיים והרווחה הכללית.

שומנים איכותיים חיוניים לחולי טרשת נפוצה באופן יוצא דופן וכך גם חלבונים באיכות גבוהה ונטולי מתכות כבדות העלולות להחמיר מצבים שם של טרשת נפוצה פעילה. מזונות נוגדי דלקת מסוג ירקות, קטניות, פירות ואגוזים שונים יכולים לתרום מאוד להקטנת העומס הדלקתי והיכולת של הגוף לפעול באופן מיטבי לכדי השגת תפקודי מוח וגוף בריאים ויעילים.

צום מים בבית הבריאות לטיפול בטרשת נפוצה

צום מים קצר או ארוך במקרים של טרשת נפוצה מותאם אישית ואינו מומלץ באופן גורף. מניסיון רב שצברנו בנושא ראינו מקרים שבהם ההשפעה היתה חיובית מאוד ועבור כל מקרה מותאמת תכנית שעשויה לכלול צומות קצרים ועד ארוכים ובמחזוריות שמביאה לתוצאות המיטיבות ביותר.

יתרונותיו של צום מים עבור חולים בטרשת נפוצה כוללים:

אוטופגיה: צום מביא לשיאו את תהליך האוטופגיה, הדרך הטבעית של הגוף למיחזור וסילוק חומרי פסולת ותאים פגומים. על פי מחקרים לתהליך מעמיק זה בכל תא שבגוף השפעה ויתרונות רבים במצבים נוירודגנרטיביים כמו טרשת נפוצה

רמת דלקת: דלקת כרונית משחקת תפקיד בהתקדמות של כל סוגי הטרשת הנפוצה, מחקרים רבים ולמעשה כל המחקרים בנושא הצום הראו תוצאות מבטיחות של הפחתה ברמת הדלקתיות הכללית שבגוף ובכך צום עשוי לסייע במניעת התלקחויות והחמרה בסוגים שונים של טרשת נפוצה.

חיזוק ואיזון המערכת החיסונית: הצום נחקר במאות מחקרים שונים ובכולם נצפו תוצאות מבטיחות של התחזקות והתייעלות המערכת החיסונית. להתייעלות והתחזקות זו חשיבות רבה עבור חולים בטרשת נפוצה.

מדדים מטבוליים: צום מים משפר גם לטווח קצר את הרגישות לאינסולין, את רמות הכולסטרול ומניעת התחמצנות, רמות לחץ דם תקינות ומדים נוספים המשפיעים לטובה על כלל תפקודי הגוף, בין היתר מערכת העצבים והמוח הנקשרות באופן ישיר למצבים של טרשת נפוצה.

תזונה בבית הבריאות לטיפול בטרשת נפוצה

רכיבים תזונתיים אנטי דלקתיים: בבית הבריאות תקבלו תזונה אורגנית, טבעית וטבעונית עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים. מזונות צמחיים אלו הם בדרך כלל צפופים בחומרים מזינים, ומספקים מגוון רחב של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים.

בריאות המעי והמיקרוביום: אוסף המיקרואורגניזמים השוכנים במערכת העיכול, ממלא תפקיד מכריע בתפקוד מערכת החיסון. תזונה עשירה בסיבים ממקורות צמחיים גורמת למיקרוביום מעיים מגוון ובריא. זה יוביל לוויסות החיסון והפחתת מצבים אוטואימוניים כמו טרשת נפוצה.

ירידה במשקל ובריאות לב וכלי דם: רכיבים איכותיים ומזינים תומכים בתהליך ירידה במשקל, בריאות הלב וכלי הדם. תזונה מבוססת צמחים נוטה להיות נמוכה יותר בשומנים רוויים וכולסטרול וגבוהה יותר בסיבים בהשוואה לתזונה מבוססת בעלי חיים.

פעילות גופנית לטיפול בטרשת נפוצה בבית הבריאות

לחולים בטרשת נפוצה חשיבות גדולה לשימור מסת השריר, סיבולת לב הריאה ורמת הכושר הכללית. אחד התסמינים הקשים ביותר כולל עייפות כרונית מתמשכת ואחת הדרכים האפקטיביות ביותר להקטינו ואף להמנע ממנו היא פעילות גופנית סדירה וקבועה. בבית הבריאות מרבית המתארחים מתחזקים באופן הדרגתי בכל יום שבו הם נמצאים ולוקחים חלק בסדנאות ובפעילות היומיומיים.

סדנאות התנועה המגוונות מכל הסוגים מאפשרות התחזקות בכוח השרירים, הגמישות והקואורדינציה, אלמנטים חשובים ביותר לשיווי משקל ותנועה עצמאית נטולת מגבלות ככל האפשר. התנועה היומיומית מחזקת את מדד האופטימיות והביטחון העצמי של חולים בטרשת נפוצה והיא גם משפיעה לטובה על מצב הרוח ורמות כאב ע”י שחרור יומי קבוע של אנדורפינים.

פעילות גופנית קבועה ומגוונת נצפית במחקרים רבים כמאפשרת התחדשות והגנה על מערכת העצבים ומשפרת את המדדים הקליניים של חולים בטרשת נפוצה. במקרים על חולים בטרשת נפוצה הוכח שפעילות גופנית מעודדת ייצור נוירוטרופי במוח (BDNF) של חלבון התומך בצמיחה והתפתחות תקינה של תאי עצב. רמות מוגברות של חלבון BDNF מסייעות בהגנה מפני התנוונות עצבית ונוירופלסטיות (גמישות עצבית) של המוח.

יתרונות השינה, השעון הביולוגי והחשיפה לשמש בבית הבריאות לטיפול בטרשת נפוצה

שינה בשעות הנכונות ובאיכות גבוהה חיונית להשגת תוצאות הריפוי וההתחזקות הגבוהות ביותר שאפשריות. בבית הבריאות מחזורי הפעילות והשינה מותאמים במדויק לאיזון הביולוגי הנחקר והידוע כבעל הפוטנציאל המירבי לריפוי והתחזקות.

לחולים בטרשת נפוצה איזון השעון הביולוגי חשוב ביותר לצורך התחדשות התאים, תפקוד חיסוני מיטבי והתנקות לילית אופטימלית ככל האפשר של המוח מרעלים. כל תכנית בית הבריאות מבוססת על המחזורים הצירקדיים ועל איזונים עדינים הנדרשים לשעון הביולוגי כדי ליצור את שגרת היום הבריאה והתומכת ביותר לריפוי והתחזקות.

החשיפה לשמש בבית הבריאות מיועדת לא רק ליצור ויטמין D החיוני לפעילות חיסונית תקינה, אלא גם לויסות השעון הביולוגי והמחזורים הצירקדיים משעות הזריחה ועד שעת השקיעה, מדי יום וכחלק פעילות קבוצתית כיפית ותומכת.

יתרונות האקלים, היער והחורש בבית הבריאות לטיפול בטרשת נפוצה

הפעילות והשהות בבית הבריאות מתקיימת בחורש ירוק עשיר וצפוף ובעל יתרונות מרובים לאיכות האוויר והאווירה הכללית. הפריחה והלבלוב העונתיים והמרעננים מוסיפים לתחושת החיבור והקרבה לטבע. בבית הבריאות עושים שימוש בטבע המרהיב ויוצאים לטיולים ממושכים על-בסיס קבוע ויומימי כדי לחוות וליהנות ממנו באופן מיטבי.

יתרונות הטיפול הרגשי והליווי האישי בבית הבריאות לטיפול בטרשת נפוצה

חיים עם טרשת נפוצה יכולים להיות מאתגרים ובלתי צפויים. בבית הבריאות אנו מציעים מסגרת תומכת ומחזקת נפשית וגופנית לניהול המחלה והשגת התוצאות הטובות ביותר שאפשריות לכל אדם ומצבו האישי. התמיכה ניתנת מכל הלב וברמת מקצועיות גבוהה, באופן הטבעי ביותר, אישית וסבלנית.

משובים מחולים בטרשת נפוצה שהתארחו בבית הבריאות

מכיסא גלגלים לתפקוד ברמה גבוהה – ריפוי טבעי טרשת נפוצה

ריפוי וטיפול טבעי בטרשת נפוצה – עדות של אשרת זוהר

הרצאה של אלירן באגודה הישראלית לטרשת נפוצה


נופש בריאות - חוויה בתנאים אידיאליים לריפוי
תזונה בריאה, תנועה ורוח חיים יוצרים שינוי בריאותי מהיר. חוויה מיוחדת, באווירה מרגיעה המאפשרת תהליכי ניקוי והתחדשות פיזיים ונפשיים.
פרטים נוספים

אנחנו כאן בשבילכם!

הישארו מעודכנים עם התכנים החדשים שלנו – הרשמו לקבלת עדכונים

חוויה של בריאות,
איכות וטעמים
מוצרים איכותיים במחירים משתלמים, ישירות מבית הבריאות או בשותפות עם מגדלים ויצרנים.
לחנות הבריאות
פודקאסטים שחשוב לשמוע לכל הפודקאסטים
msg לצ׳אט WA