תוכלו לפנות אלינו בכל נושא!
אנחנו כאן בשבילכם! השאירו פרטים לייעוץ אישי ובדיקת התאמה לתוכניות הבריאות שלנו
אלירן דה-מאיו » דף הבית > תזונה נכונה > יין אדום | מומלץ? בריא? האם יש סוג מתוק או יבש הבריא במיוחד ללב?
יין אדום מכיל שלושה נוגדי חמצון עיקריים המוכרים בשמותיהם: רזברטרול, פלבונואידים ואנתוציאנינים ומיעוט של מינרלים חסרי כל משמעות תזונתית. לנוגדי חמצון אלו יכולת הגנה על התאים מפני נזקים של רדיקלים חופשיים והפחתת הסיכון למחלות כרוניות כמו מחלות לב וכלי-דם, סרטן ורבות אחרות.
הייתי בעצמי שותה יין בשפע אם נוגדי חמצון אלו היו בלעדיים ליין ולא היה ניתן להשיג אותם בכל דרך אחרת. עובדתית ומחקרית, נוגדי חמצון אלו נמצאים בשפע רב במזונות רבים, זמינים, זולים ושאינם משכרים ובעלי נזק פוטנציאלי חמור לבריאות כמו הנזק האפשרי מצריכה קבועה של יין אדום.
אם לא כוללים את נוגדי החמצון ביין אדום, אין ראיות ברורות המצביעות על כך שליין אדום יש יתרונות בריאותיים כלשהם. את כל תכולת המרכיבים הנחשבים לבריאים ביין אדום ניתן להשיג גם ממזונות בריאים ללא צריכת אלכוהול.
צריכת אלכוהול בכל כמות ומפורזת, לרבות צריכת יין אדום, עלולה להיות בעלת השפעות בריאותיות שליליות, כגון נזק לכבד, לחץ דם גבוה וסיכון מוגבר לסוגים מסוימים של סרטן.
יין אדום בריא ללב ולכלי הדם במידה דומה ופחות מזו של חופן צימוקים כהים, סלט כרוב אדום ודובדבנים. זאת בהסתמך על תכולת נוגדי החמצון אשר בקשר אליהם מיוחסות הסגולות המיטיבות של היין לבריאות הלב. נוגדי חמצון אלו מסייעים להפחתת הדלקתיות על-ידי פעילותם נוגדת החמצון ובכך גם תורמים להפחתת חמצון הכולסטרול והורדת רמתו של כולסטרול LDL הנחשב לבעל השפעה שלילית על כלי-הדם.
אם אתם מחפשים נחמה ועידוד ממקור חיצוני, יין אדום ואלכוהול נחשבים למשכרים ובכך למערפלים ומשנים את המצב הרוח, לטוב ולרע. אם מצבכם הנפשי נדרש לשתיית אלכוהול יומית לצורך הקלה ואין כל ברירה אחרת שבאפשרותכם למצוא, ייתכן שיין אדום ראוי וכדאי עבורכם. אני ממליץ לחפש אפשרויות לטיפול בשורש הבעיה מאשר להשתמש באלכוהול או ביין אדום כדי להדחיק ולערפל את אי-הנוחות או הכאב. באופן זמני ונקודתי כנראה שאין בכך כל השפעה שלילית דרמטית, אך לאורך זמן ככל הנראה שכן.
כוס אחת (148 מ”ל) ליום לנשים ועד שתי כוסות (296 מ”ל) ליום לגברים.
כוס יין שוות ערך ל-148 מ”ל.
מחלות כבד: צריכה בכל כמות של יין אדום עלולה לגרום לנזק לכבד, כולל מחלות כבד שומני, דלקת כבד אלכוהולית ושחמת הכבד. כל צריכה של יין אדום לאורך זמן וביתר שאת כמות מופרזת, פוגעת בתפקודי הכבד ולאורך זמן עלולה לגרום לנזקים משמעותיים ובלתי הפיכים.
מחלות סרטן: צריכת בכל כמות של יין אדום עלולה להגביר את הסיכון למספר סוגים של סרטן. ממצאים חזקים הראו קשר בין צריכת יין אדום בכמות מופרזת ואלכוהול באופן כללי לסרטן השד, סרטן הכבד וסרטן המעי הגס.
מחלות לב וכלי דם: בעוד שצריכת יין אדום בכמות מתונה (עד כוס אחת ביום לנשים ושתי כוסות לגברים) עשויה להוסיף נוגדי חמצון להגנה מפני נזק חמצוני בלב וכלי הדם, שתייה מופרזת של יותר מכוס אחת ביום לנשים ושתי כוסות ביום לגברים של יין אדום נמצאה כמגבירה משמעותית את הסיכון ליתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי ואירועי לב.
התמכרות ותלות: יין אדום, כמו כל משקה אלכוהולי, עלול להיות ממכר ולהוביל לתלות. שתייה מרובה לאורך זמן עלולה לגרום לאלכוהוליזם, שעלול לגרום למגוון בעיות בריאות, גופניות ונפשיות.
בעיות נפשיות: שתייה מרובה של יין אדום ואלכוהול עלולה לגרום או להחמיר בעיות נפשיות כגון דיכאון, חרדה והפרעות שינה.
תאונות ופציעות: אלכוהול ויין אדום עלול לפגוע בשיקול הדעת ובמיומנויות המוטוריות, ולהגביר את הסיכון לתאונות ופציעות.
מרשימה זו ניתן ללמוד שרזברטרול נמצא בשפע רב בבוטנים, תותי שדה, אוכמניות, ענבים, פיסטוקים ורימונים ארץ ישראליים מקומיים, הזמינים טריים כל השנה. כוס יין אדום אינה מובילה או מרוכזת בנוגדי חמצון אלו יותר מאשר צלחת פירות כמו תותי שדה, אוכמניות וענבים אדומים בתוספת חופן בוטנים לארוחת בוקר.
בוטנים (בעיקר בקליפה) – 5.5-22.6 מ”ג
תותי שדה – 1.44-4.99 מ”ג
אוכמניות – 0.24-1.74 מ”ג
ענבים אדומים – 0.24-1.25 מ”ג
חמוציות – 0.01-0.05 מ”ג
שוקולד מריר – 0.03-0.13 מ”ג
פיסטוקים – 0.01-0.06 מ”ג
רימונים – 0.04-0.96 מ”ג
יין אדום – 0.2–1.259 מ”ג (תלוי בזן הענבים, זמן התסיסה וגורמים נוספים)
*הכמויות הן ל-100 גרם מזון או 100 מ”ל יין אדום
מרשימה זו ניתן ללמוד שפבלנואידים נמצאים בשפע רב בפירות וירקות ארץ ישראליים מקומיים, הזמינים טריים כל השנה. כוס יין אדום אינה מובילה או מרוכזת בנוגדי חמצון אלו יותר מאשר צלחת פירות הכוללת פירות הדר, פירות יער ותפוחים לארוחת בוקר.
פירות הדר (תפוזים, לימונים, ליים, אשכוליות) – 10-300 מ”ג
פירות יער (אוכמניות, תותים, פטל, פטל שחור) – 20-200 מ”ג
יין אדום – 20-200 מ”ג
תה ירוק – 30-180 מ”ג
מוצרי סויה (טופו, חלב סויה) – 10-70 מ”ג
בצל – 10-100 מ”ג
ענבים אדומים וסגולים – 30-60 מ”ג
תפוחים – 5-50 מ”ג
תרד – 20-40 מ”ג
*הכמויות הן ל-100 גרם מזון או 100 מ”ל יין אדום
מרשימה זו ניתן ללמוד שאנתוציאנינים נמצאים בשפע רב בפירות וירקות ארץ ישראליים מקומיים, הזמינים טריים כל השנה. כוס יין אדום לא רק אינה מובילה או מרוכזת בנוגדי חמצון אלו יותר, אלא אף מרוכזת פחות בהשוואה לכל השאר.
דובדבנים – 350-400 מ”ג
דומדמניות שחורות – 190-270 מ”ג
סמבוק – 140-245 מ”ג
אוכמניות – 25-495 מ”ג
פטל שחור – 90-325 מ”ג
כרוב אדום – 50-250 מ”ג
חמוציות – 25-215 מ”ג
ענבים אדומים – 2-25 מ”ג
יין אדום – 2-15 מ”ג (תלוי בזן הענבים, זמן התסיסה וגורמים נוספים)
בטטה סגולה – 20-150 מ”ג
*הכמויות הן ל-100 גרם מזון או 100 מ”ל יין אדום
מרשימה זו ניתן ללמוד שבמיצים טריים של ענבים או חמוציות ואף אשכוליות ורימונים ניתן לקבל שפע של רזברטול בכמות שוות ערך או גבוהה יותר מאשר יין אדום, ללא כל קושי או צורך בצריכת יין אדום ואלכוהול.
מיץ ענבים סגולים סחוט טרי – 4.4 מ”ג (כמעט פי 4 יותר מיין אדום)
מיץ חמוציות – 0.23-1.07 מ”ג
יין אדום – 0.2–1.259 מ”ג (תלוי בזן הענבים, זמן התסיסה וגורמים נוספים)
מיץ אשכוליות – 0.1-0.25 מ”ג
מיץ רימונים – 0.1-0.2 מ”ג
מיץ אוכמניות – 0.04-0.11 מ”ג
מיץ עגבניות – 0.01-0.1 מ”ג
מיץ גזר – 0.01-0.06 מ”ג
מיץ תפוזים – 0.003-0.005 מ”ג
*הכמויות הן ל-100 מ”ל
מרשימה זו ניתן ללמוד שבמיצים טריים של תפוזים, אשכוליות, דומדמניות שחורות וחמוציות ניתן לקבל שפע של פלבנואידים בכמות שוות ערך או גבוהה יותר מאשר יין אדום, ללא כל קושי או צורך בצריכת יין אדום ואלכוהול.
מיץ דומדמניות שחורות – 200-500 מ”ג
מיץ חמוציות – 30-70 מ”ג
יין אדום – 20-200 מ”ג
מיץ תפוזים – 10-60 מ”ג (500 מ”ל מיץ תפוזים סחוט טרי ובריא שווה ערך ל-50-300 מ”ג פלבנואידים)
מיץ אשכוליות – 5-35 מ”ג
מיץ לימון – 3-13 מ”ג
מיץ תפוחים – 1-8 מ”ג
מיץ גזר – 1-5 מ”ג
מיץ עגבניות – 0.2-2 מ”ג
מיץ סלק – 0.2-0.8 מ”ג
*הכמויות הן ל-100 מ”ל
מרשימה זו ניתן ללמוד שבמיצים טריים של רימונים, ענבים, דובדבנים, אוכמניות ודומדמניות שחורות ניתן לקבל שפע של אנתוציאנינים בכמות גבוהה הרבה יותר מאשר יין אדום, ללא כל קושי או צורך בצריכת יין אדום ואלכוהול.
מיץ דומדמניות שחורות – 270-500 מ”ג
מיץ אוכמניות – 15-260 מ”ג
מיץ רימונים – 16-186 מ”ג
מיץ ענבים אדום – 4-33 מ”ג
מיץ אוכמניות – 11-26 מ”ג
מיץ דובדבנים – 5-24 מ”ג
יין אדום – 2-15 מ”ג
מיץ אסאי – 2-13 מ”ג
מיץ חמוציות – 0.3-6.7 מ”ג
מיץ גזר סגול – 0.2-2 מ”ג
*הכמויות הן ל-100 מ”ל
רזברטרול: 0.2–1.259 מ”ג (תלוי בזן הענבים, זמן התסיסה וגורמים נוספים)
פרואנטוציאנידינים: 0.01-0.3 מ”ג
חומצות הידרוקסי-צינמיות: 0.01-0.4 מ”ג
אנתוציאנינים: 0.01-0.2 מ”ג
פלבנואידים: 0.01-0.2 מ”ג
חומצות הידרוקסי-בנזואיקות: 0.01-0.2 מ”ג
חומצה גאלית: 0.001-0.07 מ”ג
קטצ’ינים: 0.001-0.05 מ”ג
Epicatechin: 0.001-0.02 מ”ג
קוורצטין: 0.001-0.04 מ”ג
*הכמויות הן ל-100 מ”ל
קלוריות: 83 קק”ל
חלבון: 0.07 גרם
שומן: 0 גרם
פחמימות: 2.6 גרם
סוכרים: 0.6 גרם
סיבים: 0 גרם
נתרן: 4 מ”ג
אשלגן: 88 מ”ג
סידן: 10 מ”ג
ברזל: 0.3 מ”ג
מגנזיום: 10 מ”ג
זרחן: 12 מ”ג
אבץ: 0.1 מ”ג
נחושת: 0.05 מ”ג
מנגן: 0.1 מ”ג
סלניום: 0.1 מק”ג
ויטמין B1 (תיאמין): 0.01 מ”ג
ויטמין B2 (ריבופלבין): 0.02 מ”ג
ויטמין B3 (ניאצין): 0.1 מ”ג
ויטמין B6: 0.01 מ”ג
חומצה פולית: 1 מק”ג
ויטמין C: כמות של 0 מ”ג
ויטמין E: כמות של 0.2 מ”ג
ויטמין K: כמות של 0 מק”ג
הישארו מעודכנים עם התכנים החדשים שלנו – הרשמו לקבלת עדכונים
סקרנים לשמוע עוד על בית הבריאות? על התכניות והניסיון שאנו מציעים? האם תרצו לקבל עדכונים כשאנו מפרסמים תכנים חדשים?