Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
חנות הבריאות
מחלות מעי | קוליטיס כיבית | קרוהן | תסמינים | מערכת עיכול | דלקת | טיפול טבעי

מחלות מעי | קוליטיס כיבית | קרוהן | תסמינים | מערכת עיכול | דלקת | טיפול טבעי

מחלות מעי | קוליטיס כיבית | קרוהן | תסמינים | מערכת עיכול | דלקת | טיפול טבעי

מחלות מעי מתחילות מדלקת כרונית במערכת העיכול העלולה להוביל לתסמינים וסיבוכים שונים.

חשוב להבדיל בין מחלות מעי דלקתיות לבין תסמונת המעי הרגיז, שהיא הפרעה תפקודית במערכת העיכול עם תסמינים דומים אך אינה גורמת לדלקת או שינויים מבניים במעיים. שני הסוגים העיקריים של מחלות מעי דלקתיות הם מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית.

בבית הבריאות אנו מטפלים באנשים הסובלים מממחלות מעי ועוזרים להם לטפח הרגלים שהופכים לאורח חיים המשפר את איכות חייהם. אנו מאמינים אדוקים ביכולת הטבעית של הגוף לרפא את עצמו רק כאשר ניתן לו את התנאים האידיאליים לריפוי.

במאמר זה נסקור את מחלות המעי לסוגן על שלל ההיבטים ונביא נקודת מבט אופטימית ליכולת הטיפול בה באופן טבעי.

קרוהן

מחלת קרוהן היא חלק ממחלות מעי, קרוהן גורמת לדלקת בחלקים שונים של מערכת העיכול, לרוב במעי הדק ו/או בתחילת המעי הגס ועלולה לגרום לכיבים, היצרות מעיים, פיסטולות (מנהרות) לאיברים סמוכים או לעור, תת תזונה כתוצאה מתת ספיגה ועלייה בסיכון לסרטן המעי הגס. בקרוהן יש תקופות של דלקת פעילה ואחריהן תקופות של הפוגה שבהן התסמינים משתפרים או נעלמים. המחלה נקראת כך על שם הרופא שתיאר אותה לראשונה, ד”ר בוריל ב. קרוהן.

קוליטיס כיבית

גורמת לדלקת וכיבים ברירית המעי הגס ובפי הטבעת. בניגוד למחלת קרוהן, שעלולה להשפיע על מספר אזורים של מערכת העיכול.

גורמים למחלות מעי דלקתיות

ישנם מספר גורמים למחלות מעי דלקתיות, לא ניתן לשים את האצבע על סיבה אחת מרכזית אם כי ישנם כמה גורמים המהווים בסיס להתפתחות אלו והן:

גנטיקה: להיסטוריה משפחתית ולנטייה גנטית יש תפקיד משמעותי בהתפתחות מחלת קרוהן.

תפקוד לקוי של מערכת החיסון: קרוהן וקוליטיס כיבית הן מחלות אוטואימוניות, כלומר המערכת החיסונית תוקפת תאים בריאים במערכת העיכול. בנוסף, היא מזהה בטעות חיידקי מעי לא מזיקים כפולשים מזיקים ומגבירה תגובה חיסונית, וכך נגרמת דלקת כרונית. 

חוסר איזון במיקרוביום המעי: שהוא בעל תפקיד חשוב בעיכול, בתפקוד החיסוני ובהגנה מפני פתוגנים מזיקים. שינויים בהרכב חיידקי המעי עשויים לתרום לדלקת ולהתפתחות מחלות.

תזונה: אינה גורם ישיר אך עשויה להשפיע על התפתחות המחלה. מזונות ודפוסי תזונה מסוימים עשויים לתרום לדלקת או להחמיר את התסמינים.

גורמים סביבתיים: זיהומים, עישון, חשיפה לתרופות מסוימות, עלולים לעורר או להחמיר את תסמיני מחלות מעי דלקתיות.

גורם ספציפי לקוליטיס: שינויים אפיגנטיים, שהם שינויים בביטוי הגנים שאינם כרוכים בשינויים ברצף ה-DNA הבסיסי.

תסמינים מחלות מעי

חלק מהאנשים עשויים לחוות תסמינים קלים, בעוד שלאחרים עשויים להיות ביטויים חמורים ומתישים יותר.

כאבי בטן: מתמשכים עם תחושת התכווצות. הכאב יכול להופיע בכל מקום בבטן, בהתאם לאזור הפגוע של מערכת העיכול. 

שלשול: כרוני ותכוף. הצואה עשויה להיות מימית או להכיל ריר. בקוליטיס כיבית השלשול עלול להיות דמי.

ירידה במשקל: עקב ירידה בתיאבון, חוסר ספיגה של חומרים מזינים והוצאה מוגברת של קלוריות כתוצאה מדלקת.

עייפות וחולשה: הדלקת הכרונית ותגובת הגוף למחלה גורמות לעייפות ולתחושת חולשה כללית.

דימום רקטלי: כתוצאה מהדלקת וכיבים בפי הטבעת ובמעי הגס.

חום: הדלקת יכולה לעורר את התגובה החיסונית של הגוף, וכתוצאה מכך לחום.

אנמיה: כתוצאה מדימום כרוני, ספיגה מופחתת של חומרים מזינים ודלקת. 

תסמינים קוליטיס

תסמיני מחלות המעי ובנוסף עוד שני תסמינים מרכזיים:

תחושת דחיפות לעשיית צרכים: גם אם יש מעט צואה.

טנסמוס: תחושה של יציאות לא שלמות, גם לאחר מתן צואה.

תסמינים קרוהן

תסמיני מחלות המעי ובנוסף עוד שני תסמינים מרכזיים: תסמינים פריאנליים: דלקת ליד פי הטבעת עלולה לגרום לסיבוכים פריאנליים, כמו פיסטולות (מנהרות בין המעי לעור או איברים אחרים) או אבצסים. מחלות עור: כמו אריתמה נודוסום (גבשושיות אדומות כואבות על העור) ופיודרמה גנגרנוזום (כיבים כואבים בעור).

מחלות מעי אבחון

אבחון המחלה נעשה באופן מקצועי ועל ידי בדיקת כמה מהגורמים החשובים המשפיעים מאוד על תפקוד המעי ונותנים לנו אינדיקציה על המחלה הספציפית: היסטוריה רפואית: שאלון רפואי מפורט, שאלות על התסמינים ועל היסטוריה משפחתית של מחלות מעי דלקתיות.

בדיקה גופנית: לאיתור סימנים של רגישות בבטן, נפיחות או תסמינים אחרים.

בדיקות דם: לאיתור סימנים של דלקת, אנמיה, וכדי לשלול מצבים אחרים. 

בדיקות תפקודי כבד: כדי להעריך את בריאות הכבד, שכן חלק מהתרופות למחלות אלו יכולות להשפיע על הכבד.

בדיקות צואה: ניתן לנתח דגימות צואה כדי לבדוק אם יש סימנים של זיהום, דלקת או דימום במערכת העיכול.

מחלות מעי בדיקות הדמיה

לאיתור סימנים של דלקת או סיבוכים במערכת העיכול כמו נרצה לעשות בדיקות הדמיה, לכל אחת תפקיד והן נעשות בהתאם לתסמינים והחשד של גורמי הרפואה:

אנדוסקופיה: משמשת לבדיקת הוושט, הקיבה, המעי הדק והמעי הגס.

אנדוסקופיית קפסולה: המטופל בולע מצלמה קטנה בגודל גלולה המצלמת תמונות בזמן שהיא עוברת דרך מערכת העיכול, ומספקת נוף של המעי הדק.

קולונוסקופיה: בעיקר עבור קוליטיס כיבית. צינור ארוך וגמיש עם מצלמה (קולונוסקופ) המוחדר לפי הטבעת ומתקדם דרך המעי הגס כדי לראות את הרירית הפנימית. 

סיגמואידוסקופיה: דומה לקולונוסקופיה אך בודקת רק את פי הטבעת ואת החלק התחתון של המעי הגס.

ביופסיה: במהלך קולונוסקופיה או סיגמואידוסקופיה, הרופא עשוי לקחת דגימות רקמה (ביופסיות) מהמעי הגס לבדיקה במיקרוסקופ. ביופסיות יכולות לעזור לאשר את האבחנה של קוליטיס כיבית ולהבדיל אותה ממצבים דלקתיים אחרים.

צילומי רנטגן: ניתן להשתמש בקרני רנטגן עם ניגודיות בריום כדי להדגיש חריגות במעיים.

בדיקות הדמיה בקרוהן: אם יש חשד לסיבוכים כגון מורסות או פיסטולות, ניתן לבצע בדיקות הדמיה נוספות כמו טומוגרפיה ממוחשבת (CT) או הדמיית תהודה מגנטית (MRI).

תרופה למחלות מעי

הטיפול נועד להפחית את הדלקת והתסמינים השונים, ולקדם תקופות של הפוגה. 

תרופות אנטי דלקתיות: תרופות אלו הן לרוב הטיפול הראשוני במחלות מעי דלקתיות בדרגה קלה עד בינונית. הם עוזרים להפחית את הדלקת במערכת העיכול ולשלוט בתסמינים. הנפוצות הן:

אמינוסליצילטים: המפחיתים את הדלקת ברירית המעי הגס.

קורטיקוסטרואידים: תרופות חזקות, מפחיתות דלקת במהירות אך אינם מתאימות לשימוש ארוך טווח עקב תופעות לוואי. 

אימונומודולטורים: מדכאים את התגובה החיסונית של הגוף ומסייעים בהפחתת דלקת. משמשים בטיפול במחלות בדרגה בינונית עד חמורה, ולוקח מספר שבועות עד חודשים עד שהם משפיעים. 

טיפולים ביולוגיים: תרופות ביולוגיות מכוונות לחלבונים או תאים ספציפיים המעורבים בתהליך הדלקתי. משמשות בטיפול במחלות בדרגה בינונית עד חמורה כאשר טיפולים אחרים לא היו יעילים, וניתנות בהזרקה או עירוי.

חוסכי סטרואידים: משמשים כתחליף לקורטיקוסטרואידים, שלהם תופעות לוואי בשימוש לטווח ארוך. עוזרים לשמור על הפוגה וכוללים בתוכם אימונומודולטורים ותרופות ביולוגיות.

אנטיביוטיקה: לטיפול בצמיחת יתר של חיידקים במעיים, מחלות פריאנליות או לטיפול בסיבוכים כגון מורסות.

טיפול סימפטומטי: כמו תרופות נגד שלשולים או תרופות נגד כאבי בטן.

טיפול מקומי בקוליטיס כיבית: נרות לפי הטבעת או חוקן משמשים לטיפול בדלקת בפי הטבעת ובחלק התחתון של המעי הגס.

מחלות מעי טיפול טבעי

ניתן להגיד שלמרות שמחלות מעי הן לא מחלות אוטואימניות אך במצבים מסויימים נגרמות על ידי מצבי סטרס שהגוף נכנס אליהם, ככל שאנחנו נוריד את הלחץ מהגוף באופן טבעי נוכל לשלוט בתסמינים ואף לרפא את הגוף מהמחלה. מחלות מעיים הן מחלות נפוצות בקרב ישראלים ובבית הבריאות טיפלנו בעשרות אנשים המתמודדים עמן, שהצליחו לרפא באופן טבעי את המחלה ולהמשיך לחיות את חייהם באיכות חיים גבוה. כמה עקרונות חשובים מהטיפול הטבעי במחלה:

תזונה: הפחתה במזונות עתירי סיבים תזונתיים עוזרת בהרגעת תנועות המעיים והקלה על התסמינים. *זיהוי המזונות המחמירים את התסמינים והימנעות מצריכתן. *תזונה אנטרלית – הזנה נוזלית דרך צינור המהווה חלופה לקורטיקוסטרואידים, במיוחד עבור ילדים ומסייעת להביא להפוגה במחלת קרוהן

פרוביוטיקה: צריכת מזונות עשירים בפרוביוטיקה (יוגורט, מזונות כבושים) או נטילת תוספי פרוביוטיקה מפחיתים דלקת.

חומצות שומן אומגה 3: בעלות תכונות אנטי דלקתיות ומסייעות בהפחתת הדלקת.

תוספי צמחים עם השפעות אנטי דלקתיות: בוסווליה, כורכום, בוקיצה חלקלקת.

טכניקות גוף-נפש: מדיטציה, יוגה ותרגילי נשימה עמוקה עוזרות להפחית מתח ולהביא להרפיה.

פעילות גופנית: משפרת את הבריאות הכללית ועוזרת בהפחתת הסטרס, עם התאמה של הפעילות הגופנית ליכולות והעדפות האישיות.

בית הבריאות לטיפול במחלות מעי

בית הבריאות מתמחה בתהליכי ריפוי מעמיקים הכוללים בניית תפריט ותזונה מותאמת אישית, עידוד, תמיכה והתאמה של פעילות גופנית מחזקת על בסיס יומיומי קבוע, יצירת סדר יום מלא הכולל תמיכה רגשית וטיפולים רגשיים מעמיקים, כמו גם סדר והמלצות מבוססות ניסיון החשובות ביותר בכל הקשור לתוספי תזונה ותרופות. במקרים רבים של חולי מחלות מעיים ראינו ניסים ונפלאות, מקרים יוצאי דופן של התחזקות ושיפור ניכרים באיכות החיים, עד כדי ריפוי מוחלט. כך שאנו ממליצים מעומק הלב לא להחמיץ הזדמנות יקרת ערך כמו זו שאנו מציעים.

יתרונות התזונה בבית הבריאות לטיפול במחלות מעי

אחד מהעקרונות החשובים בטיפול וריפוי מחלות מעיים טמון בתזונה נכונה וטיפוח מודעות יומיומית למזון הנכנס לגופנו, התזונה בבית הבריאות כוללת את התנאים האידיאליים לריפוי והם:

רכיבים תזונתיים אנטי דלקתיים: בבית הבריאות תקבלו תזונה אורגנית, טבעית וטבעונית עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים. מזונות צמחיים אלו הם בדרך כלל צפופים בחומרים מזינים, ומספקים מגוון רחב של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים.

בריאות המעי והמיקרוביום: אוסף המיקרואורגניזמים השוכנים במערכת העיכול, ממלא תפקיד מכריע בתפקוד מערכת החיסון המשפיע על כלל המערכות. תזונה עשירה בסיבים ממקורות צמחיים גורמת למיקרוביום מעיים מגוון ובריא.

ירידה במשקל ובריאות לב וכלי דם: רכיבים איכותיים ומזינים תומכים בתהליך ירידה במשקל, בריאות הלב וכלי הדם. תזונה מבוססת צמחים נוטה להיות נמוכה יותר בשומנים רוויים וכולסטרול וגבוהה יותר בסיבים בהשוואה לתזונה מבוססת בעלי חיים. אלו מחזקים את הגוף ונותנים את היכולת לשפר את התסמינים ואת הכאב העוצמתי שחווים במחלה.

יתרונות צום מים בבית הבריאות לטיפול במחלות מעי

צום מים בבית הבריאות נמצא מתאים לאנשים ספציפיים יחד עם התאמה ותהליך אישי קפדני מאוד, אותו אנחנו עוברים יחד עם בדיקות מקיפות וניסיון מקצועי עשיר, היתרונות המשמעותיים של הצום בבית הבריאות כולל:

מנוחת מעיים: צום נותן למערכת העיכול הפסקה מעיבוד המזון, מסייע בהפחתת הדלקת ומקדם ריפוי, הרעיון הוא שעל ידי הימנעות ממזון, המעיים חווים פחות מתח מכני ויש למעיים סיכוי להתאושש.

אוטופגיה: מאמינים כי צום מקדם אוטופגיה, תהליך תאי המסייע בהסרת תאים וחלבונים פגומים, שמסייע בתיקון רקמות. 

השפעות אנטי דלקתיות: לצום השפעות נוגדות דלקת המחריפה תסמינים של מחלות מעי.

שינויים במיקרוביום במעיים: צום משנה את מיקרוביום המעי, שמשפיעים באופן על בריאות המעיים.

יתרונות השינה, השעון הביולוגי והחשיפה לשמש בבית הבריאות לטיפול במחלות מעי

שינה בשעות הנכונות ובאיכות גבוהה חיונית להשגת תוצאות הריפוי וההתחזקות הגבוהות ביותר שאפשריות. בבית הבריאות מחזורי הפעילות והשינה מותאמים במדויק לאיזון הביולוגי הנחקר והידוע כבעל הפוטנציאל המירבי לריפוי והתחזקות. לחולים במחלות מעי איזון השעון הביולוגי חשוב ביותר לצורך התחדשות התאים, תפקוד חיסוני מיטבי והתנקות לילית אופטימלית ככל האפשר של המוח מרעלים. כל תכנית בית הבריאות מבוססת על המחזורים הצירקדיים ועל איזונים עדינים הנדרשים לשעון הביולוגי כדי ליצור את שגרת היום הבריאה והתומכת ביותר לריפוי והתחזקות.

החשיפה לשמש בבית הבריאות מיועדת לא רק ליצור ויטמין D החיוני לפעילות חיסונית תקינה, אלא גם לויסות השעון הביולוגי והמחזורים הצירקדיים משעות הזריחה ועד שעת השקיעה, מדי יום וכחלק פעילות קבוצתית כיפית ותומכת.

יתרונות האקלים, היער והחורש בבית הבריאות לטיפול במחלות מעי

הפעילות והשהות בבית הבריאות מתקיימת בחורש ירוק עשיר וצפוף ובעל יתרונות מרובים לאיכות האוויר והאווירה הכללית. הפריחה והלבלוב העונתיים והמרעננים מוסיפים לתחושת החיבור והקרבה לטבע. בבית הבריאות עושים שימוש בטבע המרהיב ויוצאים לטיולים ממושכים על-בסיס קבוע ויומימי כדי לחוות וליהנות ממנו באופן מיטבי.

יתרונות הטיפול הרגשי והליווי האישי בבית הבריאות לטיפול במחלות מעי

חיים עם מחלות מעי יכולים להיות מאתגרים ובלתי צפויים. בבית הבריאות אנו מציעים מסגרת תומכת ומחזקת נפשית וגופנית לניהול המחלה והשגת התוצאות הטובות ביותר שאפשריות לכל אדם ומצבו האישי. התמיכה ניתנת מכל הלב וברמת מקצועיות גבוהה, באופן הטבעי ביותר, אישית וסבלנית.

לקריאה נוספת

ריפוי מלא מקוליטיס – שני כהן


"נרפאתי ממחלת מעיים כרונית של 30 שנה" – מירב מימון


ריפוי ושיקום מהתקף קוליטיס קשה


נופש בריאות - חוויה בתנאים אידיאליים לריפוי
תזונה בריאה, תנועה ורוח חיים יוצרים שינוי בריאותי מהיר. חוויה מיוחדת, באווירה מרגיעה המאפשרת תהליכי ניקוי והתחדשות פיזיים ונפשיים.
פרטים נוספים

אנחנו כאן בשבילכם!

הישארו מעודכנים עם התכנים החדשים שלנו – הרשמו לקבלת עדכונים

חוויה של בריאות,
איכות וטעמים
מוצרים איכותיים במחירים משתלמים, ישירות מבית הבריאות או בשותפות עם מגדלים ויצרנים.
לחנות הבריאות
פודקאסטים שחשוב לשמוע לכל הפודקאסטים
msg לצ׳אט WA