תוכלו לפנות אלינו בכל נושא!
אנחנו כאן בשבילכם! השאירו פרטים לייעוץ אישי ובדיקת התאמה לתוכניות הבריאות שלנו
אלירן דה-מאיו » דף הבית > רפואה טבעית > סוכרת | סוג 2 | תסמינים | סימנים | תנגודת לאינסולין | תרופה | טיפול טבעי
סוכרת סוג 2 או סוכרת מבוגרים היא מחלה כרונית המאופיינת ברמות גבוהות של סוכר בדם. בניגוד לסוכרת מסוג 1,שהיא מחלה אוטואימונית (מחלה בה הגוף תוקף את עצמו), סוכרת סוג 2 מתפתחת בדרך כלל עקב שילוב של נטייה גנטית וגורמי אורח חיים כמו תזונה לקויה והשמנה.
ברוב הפעמים, חולי סוכרת סוג 2 יקבלו אינסולין כדי להשלים את ייצור האינסולין הטבעי של הגוף ולסייע בוויסות רמות הסוכר בדם. לאורך זמן, רמות סוכר גבוהות בדם עלולות לפגוע באיברים ורקמות שונות, כולל הלב, כלי הדם, הכליות, העיניים והעצבים.
אפשר לשלוט בסוכרת מסוג 2 לרוב באמצעות שינויים באורח החיים כגון אימוץ תזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה, ירידה במשקל ולכן לשמחתנו הרבה, בית הבריאות מוכיח בכל אחד מהמקרים שבכוחותיו לספק טיפול טבעי בסוכרת סוג 2 מייצר שיפור דרמטי ויוצא דופן באיכות החיים, המדדים הקליניים ובעיכוב ההתפתחות וההחמרה במחלה.
במאמר זה נסקור לעומק את סוכרת סוג 2 ונבין כיצד טיפול טבעי בבית הבריאות יוכל לסייע בחיים עם מחלה זו.
אינסולין הוא הורמון המיוצר על ידי הלבלב וממלא תפקיד מכריע בוויסות רמות הסוכר בדם בגוף. כאשר אנו אוכלים, הפחמימות במזון שלנו מתפרקות לגלוקוז, שנספג במחזור הדם. בתגובה לעלייה ברמות הגלוקוז בדם, הלבלב משחרר אינסולין לזרם הדם. האינסולין פועל כ”מפתח” הפותח את נעילת התאים, ומאפשר להם לקלוט גלוקוז מהדם ולהשתמש בו כמקור אנרגיה. על ידי הקלת הספיגה והאחסון של גלוקוז, אינסולין עוזר לשמור על רמות סוכר יציבות בדם. אצל אנשים עם סוכרת מסוג 2, או שייצור האינסולין לא מספיק או שתאי הגוף עמידים להשפעותיו, וכתוצאה מכך רמות הסוכר גבוהות בדם באופן תמידי. תנגודת לאינסולין מתייחסת לעמידות של תאי הגוף לאינסולין וזהו מונח שחוזר על עצמו הרבה סביב המחלה.
מצב המתרחש כאשר רמות הגלוקוז בדם גבוהות מהרגיל אך עדיין לא גבוהות מספיק כדי לאבחן כסוכרת מסוג 2. מצב זה משמש כסימן אזהרה לכך שאדם נמצא בסיכון מוגבר לפתח סוכרת בעתיד.
בטרום סוכרת, הגוף לא מייצר מספיק אינסולין או שלא מסוגל להשתמש ביעילות באינסולין שהוא מייצר. אינסולין הוא הורמון שעוזר לווסת את רמות הסוכר בדם בכך שהוא מאפשר לגלוקוז להיכנס לתאים לצורך אנרגיה. כאשר מתרחשת עמידות לאינסולין או ייצור לא מספק שלו, רמות הסוכר בדם עלולות לעלות.
טרום סוכרת לרוב קשה לאבחון כי אין לה תסמינים בולטים, ולכן חיוני לעבור בדיקות רמות גלוקוז בדם כדי לזהות זאת.
למרבה המזל, טרום סוכרת היא הפיכה וניתנת לשינוי באמצעות הרגלי אורח חיים נכונים, אימוץ תזונה מאוזנת, עיסוק בפעילות גופנית סדירה, שמירה על משקל תקין והורדת סטרס.
סוכרת מסוג 1 היא מצב אוטואימוני כרוני שבו מערכת החיסון של הגוף תוקפת והורסת את התאים מייצרי האינסולין בלבלב. בניגוד לסוכרת מסוג 2, שלעתים קרובות קשורה לגורמי אורח חיים, סוכרת מסוג 1 אינה ניתנת למניעה או נגרמת על ידי בחירות אורח חיים. זה מתפתח בדרך כלל במהלך הילדות או ההתבגרות אבל יכול להתרחש בכל גיל. אנשים עם סוכרת מסוג 1 זקוקים לזריקות אינסולין יומיות או שימוש במשאבת אינסולין כדי לשרוד.
הסיבה המדויקת לסוכרת מסוג 1 אינה ידועה, אך כנראה נובעת משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. חלק מהמחקרים מצביעים על וירוסים מסוימים או טריגרים סביבתיים אחרים שעשויים למלא תפקיד בהפעלת התגובה האוטואימונית אצל אנשים הרגישים מבחינה גנטית.
התסמינים של סוכרת מסוג 1 יכולים להתפתח במהירות וכוללים צמא מוגזם, הטלת שתן תכופה, רעב קיצוני, ירידה בלתי מוסברת במשקל, עייפות, ראייה מטושטשת ופצעים שמחלימים באיטיות. אם אינה מטופלת, סוכרת מסוג 1 עלולה להוביל לסיבוכים חמורים.
התנהלות עם סוכרת מסוג 1 כוללת בתוכה ניטור קפדני של רמות הסוכר בדם, מתן אינסולין כפי שנקבע ואימוץ אורח חיים בריא. פעילות גופנית סדירה, תזונה מאוזנת וספירת פחמימות עקבית על מנת לשמור על רמות סוכר מאוזנות בדם.
בעוד שיש סוג עיקרי אחד של סוכרת המכונה סוכרת סוג 2, יש כמה תתי סוגים בקטגוריה זו. תת-סוגים אלה מבוססים על מאפיינים גנטיים או קליניים ספציפיים ויכולות להיות להם השלכות שונות על הטיפול בהן
סוכרת מוקדמת: סוג המתייחס לאנשים המאובחנים עם סוכרת מסוג 2 בגיל צעיר יותר, בדרך כלל לפני גיל 40. נוטה להיות בעל מרכיב גנטי חזק יותר ועלול להתקדם מהר יותר מסוג שאובחן בשלב מאוחר יותר בחיים.
סוכרת סמויה: חולקת מאפיינים של סוכרת מסוג 1 וסוג 2. מאופיינת בתגובה אוטואימונית נגד התאים המייצרים אינסולין בלבלב, בדומה לסוכרת מסוג 1. עם זאת, מתפתחת בדרך כלל בבגרות ומתקדם לאט יותר, בדומה לסוכרת מסוג 2.
חמצת סוכרת: אנשים חווים פרקי זמן של סוכר גבוה בדם בצורה חריפה וקטוזיס, מצב שבו הגוף מפרק שומן לצורך אנרגיה. בתקופות אלו נדרש טיפול באינסולין בתחילה, אך לאחר מכן ניתן יהיה לשלוט בעזרת שינוי הרגלים.
צמא מוגבר: סימפטום שכיח של סוכרת בו הגוף מנסה לסלק עודף גלוקוז באמצעות מתן שתן, מה שמוביל להתייבשות ולצמא מוגבר.
הטלת שתן תכופה: עודף גלוקוז בזרם הדם יכול להציף את יכולת הכליות לספוג מחדש מים, וכתוצאה מכך ייצור שתן מוגבר שמוביל להטלת שתן תכופה יותר, במיוחד במהלך הלילה.
ירידה בלתי מוסברת במשקל או עלייה במשקל: אנשים מסוימים עשויים לחוות ירידה בלתי מוסברת במשקל עקב חוסר היכולת של הגוף לנצל כראוי גלוקוז כמקור אנרגיה. לעומת זאת, אחרים עלולים לעלות במשקל עקב עמידות לאינסולין ורעב מוגבר.
עייפות: חוסר כניסת גלוקוז לתאים יכול להוביל לירידה ברמות האנרגיה ולעייפות גם לאחר מנוחה מספקת.
רעב מוגבר: ייתכן שתאי הגוף לא יקבלו מספיק גלוקוז למרות רמות סוכר גבוהות בדם, מה שמוביל לרעב מוגבר ותשוקה תכופה לאוכל.
ראייה מטושטשת: רמות סוכר גבוהות בדם עלולות לגרום לדליפת נוזלים מעדשות העיניים, וכתוצאה מכך לטשטוש ראייה.
ריפוי איטי של חתכים ופצעים: ישנה פגיעה בזרימת הדם וביכולת הגוף לרפא פצעים ביעילות.
חוסר תחושה או עקצוץ: רמות סוכר גבוהות ממושכות בדם עלולות לגרום לנזק לעצבים, מה שמוביל לתחושות של חוסר תחושה, עקצוץ או אובדן תחושה בידיים וברגליים.
בדרך כלל סוכרת סוג 2 מאובחנת באמצעות שילוב של היסטוריה רפואית, בדיקות גופניות ובדיקות ספציפיות. חלק מהבדיקות יבחנו את אלו:
תסמינים וגורמי סיכון: רופא ישקול את הסימפטומים, ואת כל גורמי הסיכון: השמנה, אורח חיים יושבני, היסטוריה משפחתית של סוכרת, לחץ דם גבוה או היסטוריה של סוכרת הריון.
בדיקת גלוקוז בפלזמה (נוזל תאי) בצום: מודדת את רמת הסוכר בדם לאחר צום של לפחות שמונה שעות. אם רמת הגלוקוז בפלזמה בצום שווה או גבוהה מ-126 מיליגרם לדציליטר (מ”ג/ד”ל) בשתי פעמים נפרדות, זה עשוי להצביע על סוכרת.
בדיקת סבילות לגלוקוז דרך הפה: בדיקה זו כוללת צום בן לילה, ולאחר מכן שתיית תמיסה מתוקה. רמות הסוכר בדם נבדקות לפני ושעתיים לאחר שתיית התמיסה. אם רמת הגלוקוז בדם שווה או עולה על 200 מ”ג/ד”ל שעתיים לאחר המשקה זה יכול להעיד על סוכרת.
בדיקת המוגלובין: מודדת את רמת הסוכר הממוצעת בדם במהלך 2-3 החודשים האחרונים. אם רמת ההמוגלובין שווה או גבוהה מ-6.5%, יכול להיות שזה מצביע על סוכרת.
אבחנה של סוכרת צריכה להיות מאושרת באמצעות בדיקות חוזרות בדרך כלל כדי להבין איך ואם יש צורך להתמודד.
שינויים באורח החיים: היבט מכריע בהתמודדות עם סוכרת. כולל שמירה על תזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה,שמירה על משקל תקין ומיתון סטרס.
תרופות דרך הפה: מספר סוגים של תרופות דרך הפה זמינות כדי לסייע בשליטה על רמות הסוכר בדם. תרופות אלו פועלות בדרכים שונות, כמו הגברת ייצור האינסולין, שיפור הרגישות לאינסולין או הפחתת ייצור הגלוקוז בכבד.
תרופות בהזרקה: במקרים מסוימים, כאשר רמות הסוכר בדם אינן נשלטות בצורה מספקת עם תרופות דרך הפה בלבד, יהיו אנשים שיצטרכו תרופות להזרקה, הם מסייעים בהורדת רמות הסוכר בדם במנגנונים שונים ובדרך כלל תורמים לירידה במשקל.
טיפול באינסולין: אם רמות הסוכר בדם אינן מנוהלות היטב עם תרופות דרך הפה או הזרקה, יש אפשרות של טיפול באינסולין באמצעות מזרקים, עטים משאבות מיוחדות. טיפול באינסולין דורש מעקב קפדני והתאמת המינונים.
ניטור קבוע: של רמות הסוכר בדם באמצעות מד גלוקוז עוזר לעקוב אחר יעילות טיפולים מסויימים. ניטור פרמטרים אחרים כמו לחץ דם ורמות כולסטרול חשוב להערכת הבריאות הכללית ולהתמודדות עם סיבוכים הקשורים לסוכרת.
אמנם אין מזונות ספציפיים שכל האנשים עם סוכרת צריכים להימנע מהם לחלוטין, אך חשוב לאנשים עם סוכרת לבחור את התזונה שלהם בקפידה כדי לשמור על רמות סוכר יציבות בדם. להלן כמה הנחיות כלליות לגבי מזונות שיש להגביל או להימנע:
מזונות ומשקאות ממותקים: משקאות מוגזים, מיצים ממותקים, ממתקים, עוגיות, עוגות ומאפים, עלולים לגרום לעלייה מהירה ברמות הסוכר בדם ויש לצרוך אותם במיתון נמוך או להמנע מהם.
פחמימות ריקות: לחם לבן, אורז לבן ופסטה יכולות להעלות במהירות את רמות הסוכר בדם. רצוי לבחור בחלופות דגנים מלאים, המספקות יותר סיבים ובעלות השפעה עדינה יותר על רמת הסוכר בדם.
שומני טראנס: המצויים לרוב במזון מעובד ומטוגן, עדיף להימנע או להמעיט בצריכת מזונות המכילים שומני טראנס ולבחור בשומנים בריאים יותר כמו שומנים בלתי רווים.
מזונות עתירי נתרן: אנשים עם סוכרת נוטים יותר ליתר לחץ דם. הגבלת צריכת הנתרן על ידי הפחתת מזון מעובד, מרקים משומרים וחטיפים מלוחים מועילה לבריאות הלב הכללית.
שומנים רוויים: שנמצאים בעיקר במוצרים מהחי כמו נתחי בשר שומניים, מוצרי חלב מלאים וחמאה, יכולים להעלות את רמות הכולסטרול.
אלכוהול: עלול לגרום לרמות נמוכות של סוכר בדם (היפוגליקמיה) ולהפריע לתרופות לסוכרת. אם צורכים, חשוב לעשות זאת במתינות.
פעילות גופנית סדירה: פעילות גופנית סדירה משפרת את התנגודת לאינסולין וניצול הגלוקוז, תרגילים אירוביים כמו הליכה מהירה, רכיבה על אופניים או שחייה, כמו גם תרגילי כוח.
משקל: הגעה למשקל תקין ושמירה עליו חשובה ביותר בהתמודדות עם סוכרת שכן עודף משקל תורם לתנגודת לאינסולין.
הפחתת מתח: מתח נמצא כמשפיע על רמות הסוכר בדם וביצועי האינסולין, תרגולים שונים להפחתת מתח ייסיעו בבקרה על סוכר. מדיטציה, תרגילי נשימה עמוקה, יוגה הם חלק מתרגולים אופציונליים.
צמחי מרפא ותוספי מזון: קינמון, חילבה, מלון מר הם כמה דוגמאות לצמחי מרפא ותוספי מזון שנחקרו על היתרונות הפוטנציאליים שלהם בטיפול בסוכרת ושליטה ברמת הסוכר בדם.
בית הבריאות מתמחה בתהליכי ריפוי מעמיקים הכוללים בניית תפריט ותזונה מותאמת אישית, עידוד, תמיכה והתאמה של פעילות גופנית מחזקת על בסיס יומיומי קבוע, יצירת סדר יום מלא הכולל תמיכה רגשית וטיפולים רגשיים מעמיקים, כמו גם סדר והמלצות מבוססות ניסיון החשובות ביותר בכל הקשור לתוספי תזונה ותרופות. במקרים רבים של סוכרת סוג 2 ראינו שיפורים מדהימים, מקרים יוצאי דופן של התחזקות ושיפור ניכר באיכות החיים, כך שאנו ממליצים מעומק הלב לא להחמיץ הזדמנות יקרת ערך כמו זו שאנו מציעים.
צום מים קצר או ארוך במקרים של סוכרת סוג 2 מותאם אישית ואינו מומלץ באופן גורף. מניסיון רב שצברנו בנושא ראינו מקרים שבהם ההשפעה היתה חיובית מאוד ועבור כל מקרה מותאמת תכנית שעשויה לכלול צומות קצרים ועד ארוכים ובמחזוריות שמביאה לתוצאות המיטיבות ביותר. לצום המים בבית הבריאות 2 יתרונות משמעותיים בהתמודדות עם סוכרת סוג 2, מחקרים וניסיון רב מצביעים על כך שצום במים, מוביל לשיפורים קצרי טווח בתנגודת לאינסולין. צום מעורר שינויים הורמונליים שיכולים לשפר את יעילות האינסולין בגוף ושליטה טובה יותר ברמת הסוכר בדם. בנוסף, צום מים יגרום לירידה מהירה במשקל עקב הגבלה קלורית שיעזור מאוד בהתמודדות עם הסוכרת.
רכיבים תזונתיים איכותיים: בבית הבריאות תקבלו תזונה אורגנית, טבעית וטבעונית עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים. מזונות צמחיים אלו הם בדרך כלל צפופים בחומרים מזינים, ומספקים מגוון רחב של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים.
בריאות המעי והמיקרוביום: אוסף המיקרואורגניזמים השוכנים במערכת העיכול, ממלא תפקיד מכריע בתפקוד מערכת החיסון. תזונה עשירה בסיבים ממקורות צמחיים גורמת למיקרוביום מעיים מגוון ובריא. שיובילו לוויסות ואיזון רמות הסוכר בדם וישפר תנגודת לאינסולין.
ירידה במשקל ובריאות לב וכלי דם: רכיבים איכותיים ומזינים תומכים בתהליך ירידה במשקל, בריאות הלב וכלי הדם. תזונה מבוססת צמחים נוטה להיות נמוכה יותר בשומנים רוויים וכולסטרול וגבוהה יותר בסיבים בהשוואה לתזונה מבוססת בעלי חיים.
לחולי סוכרת סוג 2 חשיבות גדולה בשימור פעילות גופנית יומיומים. בבית הבריאות מרבית המתארחים מתחזקים באופן הדרגתי בכל יום שבו הם נמצאים ולוקחים חלק בסדנאות ובפעילות היומיומיים. סדנאות התנועה המגוונות מכל הסוגים מאפשרות התחזקות באירובי, כוח השרירים, הגמישות והקואורדינציה. התנועה היומיומית מחזקת את מדד האופטימיות והביטחון העצמי של חולים בסוכרת סוג 2 והיא גם משפיעה לטובה על מצב הרוח והתסמינים.
פעילות גופנית קבועה ומגוונת נצפית במחקרים רבים כמשפרת את בריאות הלב וכלי הדם וכמו כן משפרת את יכולת ההורמונים לשיפור בביצועי האינסולין.
הפעילות והשהות בבית הבריאות מתקיימת בחורש ירוק עשיר וצפוף ובעל יתרונות מרובים לאיכות האוויר והאווירה הכללית. הפריחה והלבלוב העונתיים והמרעננים מוסיפים לתחושת החיבור והקרבה לטבע. בבית הבריאות עושים שימוש בטבע המרהיב ויוצאים לטיולים ממושכים על-בסיס קבוע ויומימי כדי לחוות וליהנות ממנו באופן מיטבי.
חיים עם סוכרת סוג 2 יכולים להיות מאתגרים ובלתי צפויים. בבית הבריאות אנו מציעים מסגרת תומכת ומחזקת נפשית וגופנית לניהול המחלה והשגת התוצאות הטובות ביותר שאפשריות לכל אדם ומצבו האישי. התמיכה ניתנת מכל הלב וברמת מקצועיות גבוהה, באופן הטבעי ביותר, אישית וסבלנית.
הישארו מעודכנים עם התכנים החדשים שלנו – הרשמו לקבלת עדכונים
סקרנים לשמוע עוד על בית הבריאות? על התכניות והניסיון שאנו מציעים? האם תרצו לקבל עדכונים כשאנו מפרסמים תכנים חדשים?