תוכלו לפנות אלינו בכל נושא!
אנחנו כאן בשבילכם! השאירו פרטים לייעוץ אישי ובדיקת התאמה לתוכניות הבריאות שלנו
אלירן דה-מאיו » דף הבית > תזונה נכונה > שסק | פרי מתוק ועסיסי | יתרונות בריאותיים ומחקרים | לטעום ולגדל עץ שסק
פרי ועץ השסק (Eriobotrya japonica), מקורו בסין ומשמש ברפואה המסורתית במשך מאות שנים.
מחקרים עדכניים הראו שלשסק יתרונות בריאותיים שונים ושניתן להשתמש בפרי ובעלים לטיפול במחלות שונות. במאמר זה אציג מספר מחקרים מעניינים שכאלו.
אך לפני שנתחיל עם המחקרים, צאו לאכול שסק ללא קשר לממצאים ????
הראשונה היא שהוא הראשון להבשיל בשלהי האביב ולפני תחילת העונה הרשמית של פירות הקיץ השונים. הוא מסמן תקופה חדשה עם טעמים חדשים ואקלים חמים ונעים. הוא נוטה להיות חמצמץ ומתוק בשילוב שמשתנה מעץ לעץ.
הסיבה השנייה שפרי השסק מוכר ואהוב על-ידי רבים היא בכך שהוא אינו רק נמכר בחנויות כמו מרבית הפירות האחרים, אלא שהוא גם זמין בחצרות בתים רבים, מה שהופך אותו לבעל תכונות ייחודיות בכל חצר של בית ובכל פינת רחוב.
השסק הגדל בפינות רחוב ובשטחים פתוחים לרוב הופץ מזרעים, מה שהופך כל עץ לבעל תכונות גנטיות מעט שונות, עם שילוב חמיצות ומתיקות קצת אחרת ויש שמתארים עצי שסק מסוימים כבעלי טעם של אננס ואחרים בדומה לטעם של מנגו או פירות ארומטיים אחרים.
באופן אישי אני מבקר עצי שסק בשטחים פתוחים המפוזרים במרחבי רמת הגולן והגליל ונהנה לאכול מפירותיהם המיוחדים, אשר ללא כל ספק שונים בטעמם אחד מהשני. יש כנראה לא מעט משתנים המשפיעים על הטעם כמו האזור שבו גדל העץ, כמות השמש שמקבל, טיב האדמה וכמות ההשקיה המתקבלת מפיצוצי מים שאינם ידועים או כשהוא גדל במדשאה ציבורית ומקבל יותר מים מעץ הגדל בפינה מרוחקת יותר ממקורות מים זמינים. כך או אחרת, אם אתם מכירים עצי שסק מעניינים בשטחים פתוחים, תשתפו אותי בשמחה ואעדכן זאת כאן לרווחת כולם. ברוב העצים שאני מכיר יש כמות גדולה יותר של פירות בשלים מאשר שאנשים מספיקים לקטוף ולאכול טרם שהם נרקבים או נאכלים על-ידי ציפורים.
המלצתי הכללית תהיה להגיע לקיבוצים והישובים בעמק החולה, כמו דפנה, קיבוץ דן, איילת השחר ושאר ישוב שבכל אחד מהם תוכלו להסתובב ולאתר בקלות עקב היותם בולטים בנוף עם הפירות הצהובים-כתומים. תהנו ????
“פעילויות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות של פירות השסק” – פורסם ב-Journal of Agricultural and Food Chemistry ב-2011.
מחקר זה חקר את הפעילויות נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות של תמציות פרי שסק. התוצאות הראו שלתמציות פרי השסק היו פעילויות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות משמעותיות, שיכולות לשמש בטיפול במחלות הקשורות לעקה חמצונית ודלקת.
ראו רשימת פירות מייצגת של כמות נוגדי החמצון ובה מככב גם השסק
גרגרי אסאי | 15,405 מיקרומול
אוכמניות | 9,019 מיקרומול
חמוציות | 8,983 מיקרומול
אוכמניות | 5,905 מיקרומול
פטל | 4,882 מיקרומול
רימונים | 3,307 מיקרומול
שסק | 3,165 מיקרומול
תותי שדה | 2,830 מיקרומול
ענבים (אדומים ושחורים) | 1,855 מיקרומול
תפוזים | 750 מיקרומול
*המדידה היא ביחידות של מיקרומול ל-100 גרם
“אכילת שסק מגבירה את הרגישות לאינסולין ומשפרת את פרופיל השומנים” – פורסם בכתב העת Journal of Nutritional Science and Vitaminology ב-2012.
מחקר זה חקר את ההשפעות של שסק על רמות גלוקוז בפלזמה ופרופילי שומנים בסרום בנשים יפניות בריאות. התוצאות הראו כי שסק הפחית משמעותית את רמות הגלוקוז בפלזמה ושיפר את פרופילי השומנים בדם.
“חליטת עלים של שסק מעכבות חמצון כולסטרול LDL ויצירה של כולסטרול עודף – פורסם בכתב העת Journal of Food Science ב-2012.
חליטות עלי שסק מעכבות משמעותית את חמצון הכולסטרול מסוג LDL ויצירת כולסטרול בכמות עודפת המשתחרר לדם.
“סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של ניסויים מבוקרים אקראיים על חליטות עלי שסק לטיפול במחלות מטבוליות” – פורסם בכתב העת לרפואה אלטרנטיבית ומשלימה ב-2020.
התוצאות הראו שחליטות עלי שסק שיפרו משמעותית את פרמטרי התסמונת המטבולית, כולל רמת הסוכר בדם, פרופיל שומנים ולחץ דם.
” פירות השסק מדכאים צמיחה של סרטן הערמונית וגרורותיו” – פורסם בכתב העת Journal of Medicinal Food בשנת 2021.
התוצאות הראו שלפירות השסק השפעה המשפרת את מסלולי האיתות בתקשורת בין תאים ולדיכוי צמיחה והתפשטות של גרורות סרטניות בבלוטת הערמונית.
“פירות השסק משפרים בריאות של נגעי עור כמו אטופיק דרמטיטיס בעכברים על ידי עיכוב תגובות דלקתיות” – פורסם בכתב העת Journal of Medicinal Food בשנת 2021.
התוצאות הראו שמרכיבים פעילים בפירות השסק שיפרו נגעים דמויי אטופיק דרמטיטיס על ידי עיכוב תגובות דלקתיות הקשורות למחלה זו בעור.
שמש מלאה: עצי שסק מעדיפים שמש מלאה כדי לצמוח ללא מחלות ולשגשג באדמה מנקזת היטב. ה-pH האידיאלי של הקרקע לגידול שסק הוא בין 6.0 ל-7.5. עדיפות ראשונה למיקום עם זרימת אוויר טובה והגנה מפני רוחות חזקות, שכן העצים פחות עמידים לרוחות חזקות.
בחירת הזן הנכון: ישנם זנים רבים של עצי שסק, לכל אחד מאפיינים ייחודיים משלו. כדאי לקחת בחשבון האם רוצים פירות גדולים אך עם פחות טעם או פירות קטנים עם טעם חזק הנחשב לטעים יותר. ישנם זני שסק הגדלים לעצים קטנים ויש שלעצים ענקיים. חשוב לקחת את כל הפרמטרים בחשבון כשבוחרים את הזן לגידול.
נטיעת עצי שסק: מומלץ לשתול את העצים בסיום החורף, באביב כדי לאפשר להם להתפתח באקלים חם יחסית. חפרו בור ברוחב ועומק פי שניים מהשורשים של השתיל, והוסיפו לאדמה קומפוסט. השקו את העץ ביסודיות לאחר השתילה והוסיפו חיפוי כלשהו לשמירת הלחות.
השקיה: עצי שסק דורשים השקיה סדירה, במיוחד במהלך השנה הראשונה לאחר השתילה. מומלץ להשקות אחת לשבוע, או בתדירות גבוהה יותר במזג אוויר חם ויבש באופן קיצוני.
גיזום והדרכה: חשוב לגזום עצי שסק מדי שנה ולהסיר ענפים פגומים וחולים. ענפי שסק עלולים להשבר עקב עומס פרי ומסיבה זו נהוג לבצע דילול לאחר חנטות הפירות באביב המוקדם.
מזיקים ומחלות: עצי שסק רגישים למגוון מזיקים ומחלות, כולל כנימות, קימחון, חרקי קשקשת ומחלות פטרייתיות. כדאי להקדים מראש ולהסיר עלים נגועים ולבצע שטיפות בחומרים טבעיים בעת הצורך.
בהצלחה ובהנאה ????
תות עץ שאמי עתיק שחור
תות-עץ שחייבים לטעום ולהכיר – המשלב תכונות של פטל שחור חמצמץ ועסיסי יחד עם תות עץ סגול, עשיר בארומה ומתיקות.
הישארו מעודכנים עם התכנים החדשים שלנו – הרשמו לקבלת עדכונים
סקרנים לשמוע עוד על בית הבריאות? על התכניות והניסיון שאנו מציעים? האם תרצו לקבל עדכונים כשאנו מפרסמים תכנים חדשים?