Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
חנות הבריאות
התאנה הראשונה | הבכורה | שעת סיפור על המסע בארץ התאנה

התאנה הראשונה | הבכורה | שעת סיפור על המסע בארץ התאנה

הידעתם שיש פגות הנותרות רדומות במשך שנה שלמה על ענפי התאנים מהשנה שעברה, אשר מתעוררות (בשונה מהתאנים המוכרות) בזמן הלבלוב של השנה החדשה?

התאנים העיקריות שאנו מכירים מבשילות על ענפי הצמיחה החדשים שמתפתחים באביב שלפני הקיץ.

עצי תאנה בדנ"א שונה, מאפשרים לפגות מסוימות להשאר רדומות במשך שנה שלמה (מאביב לאביב) ולהתפתח רק בשנה השנייה, זאת בשונה ממרבית עצי התאנה שאנו מכירים.

כך יוצא שהפגה הרדומה מתעוררת לחיים בו-זמנית עם הלבלוב של השנה החדשה, מה שלמעשה מקדים את ההבשלה שלה ב-2-3 חודשים ביחס לזמן ההבשלה של שאר הפגות המתפתחות רק כעבור 2-3 חודשים ממועד התחלת הלבלוב.

תאנים אלו לרוב אינן מרוכזות בסוכר ובטעם ונמכרות בשווקים כתאנים ברזילאיות או אחרות, מושכות חיצונית, אך תפלות מבפנים.

במשך קרוב ל-20 שנים טיילתי ברחבי הארץ ומיפיתי את מרבית התאנים (ועצי פרי נוספים) ברמת הגולן ובגליל. עברתי עץ אחר עץ, לרוב בעונת הקיץ וההבשלה כדי ליצור קטלוג של זני התאנים המסורתיות אשר נותרו בארץ זו ולפני שנעלמות, על-מנת ליצור סדר, ארגון ושימור של הזנים העיקריים ומתוך התרגשות לגלות הפתעות וזנים שנזרעו ע"י ציפורים או עוברי אורח מזנים נדירים.

עקב חיבתי העזה לתאנים כאנרגיה וסמל לחיים של אחווה, אחדות, שלום ומתיקות, נהגתי לבצע סיורים מקדימים מעץ לעץ גם בזמן החורף על-מנת לחוות את התנהגות האדמה והמים, לגעת מקרוב בגזעים החשופים, להכיר את הצבע והנוף הייחודי של עונה זו המעניקה נקודת מבט שונה על עצי התאנה. כאשר התאנים בשלות, כמעט בלתי אפשרי לעצור ולהתבונן עמוקות בעצים, באדמה, באופן שבו המים נאגרים או זורמים סביבן, הצבע, הריח והאופן שבו שלד העצים נראים ומריחים. דוקא בעונה זו המפגש הוא אינטימי וסבלני יותר, פחות נמהר וממוקד בתשוקתו של המוח למנה נוספת של סוכר.

בהמשך לעונת החורף המאפשרת ללמוד על אופן בחירת המיקום של נטיעת התאנים בבוסתנים המסורתיים והעתיקים, אופן העיצוב הראשוני של העצים, המראה של השלד נטול העלים והפירות והאנרגיה הייחודית שקורנת מהם, האביב מביא עמו את פקיעת הניצנים, הלבלוב הראשוני והרגע שבו כל תרדמת החורף והאנרגיה המצטברת מתפרצים בשיא החיוניות, הבריאות וההתרגשות.

בעונה זו לרוב העלים מלבלבים וכעבור מספר חודשים מתחילות להופיע פגות ראשוניות וקטנטנות (התאנים הירוקות הקטנטנות שכולנו מכירים ועל-בסיס שמן 'פגות' הוכנסה לשימוש המילה 'פג' או 'פגה' לתיאור תינוקות שנולדו בטרם עת). מרגע הופעת הפגות ובשונה מזן לזן, חולפים כ-60-120 ימים עד להבשלת הפירות.

באביב אני נוהג וממליץ לשהות בטבע זמן ממושך ככל האפשר, כדי לספוג את איכויות הלבלוב והחיוניות שבטבע. תקופה זו ממלאת את ליבנו (ובאופן בלתי מבוסס מחקרית אני מעריך שגם איברים נוספים בגופנו) בהשראה, מוטיבציה ליצירה ובריאות רבה. בעת אחד מביקורי האביביים לפני מספר שנים, של עץ שכוח אל ומרוחק ממקבצי עצים אחרים, לראשונה פגשתי תאנה שאינה מהסוג המסחרי, המבשילה על הענפים מהשנה הקודמת וכשהגעתי מדי מספר ימים להמשיך ולעקוב מקרוב, טעמתי תאנים בלתי נשכחות בטעם, בארומה ובמרקם.

זאת התאנה הגולנית יוצאת הדופן שאין לי כל ספק, תהיה לחלק מהתרבות החדשה של אלו שיבחרו לנטוע עצי תאנה בגן-העדן שבביתם. תאנה זו מבלבלת את המוח בכך שהיא מתחילה את העונה 2-3 חודשים לפני הקיץ ועונת התאנים 'העיקרית'. אני ניזון מתאנים אלו במשך מספר שבועות ואז נוצרת שוב הפסקה למשך מספר חודשים עד שמתחילה העונה של מרבית זני התאנים. אני מוכן לשלם את המחיר, על אף האתגר הלא פשוט.

תאנה זו הפכה לחלק רוחני ומשמעתי בחיי. אני טועם ממנה משנה לשנה והיא משמשת עבורי כחשבון נפש 'טרום קיצי' לכמות התאנים מסוג זו ואחרות שהצלחתי להפיץ בלבבות ובבוסתני ליבם וגינותיהם של רבים החיים כאן מסביב.

תאנה זו מיוחדת במינה, כי היא למעשה היחידה ברמת הגולן כולה (מתוך אלפי עצים שמיפיתי לאורך שנים) שנותרה עזובה ומתנהגת בעקביות באופן יוצא דפן של הבשלה מוקדמת ובטעם יוצא דופן, ייחודי ושונה מתאנים אחרות.

הייחודיות של תאנה זו היא שהפגות נותרות רדומות שנה שלמה ומתפרצות בבוא האביב ומתפתחות מיד בעת הלבלוב. זאת בשונה מתאנים 'רגילות' שהפגות בהן מתפתחות כ-2-3 חודשים לאחר הלבלוב. תוכלו לזהות בתמונות את התאנים התפוחות העומדות להבשיל שהן הבכורות הרדומות מהשנה שעברה ואת הפגות הקטנטנות לצידן שהתפתחו במקביל בשנה החדשה.

ארץ התאנה מעולם לא היתה קרובה יותר לליבי ולכפות רגליי.

מאחל לי ולכם להפגש בארץ זו, בעת שאנו מתהלכים בשבילים משותפים ומקבילים, נושמים אוויר ראוי, מאזינים לצלילי הטבע בעוצמתו הרועשת והשקטה, טובלים במעיינות שהמים בהם מזינים את העור והנשמה, טועמים יחד תאני אביב וקיץ, מתמלאים יחד בהשראה ובחיוניות להפיץ את כל הטוב שבליבנו ובכוחנו עבור הטבע בחזרה והחיים בו שנחלשו ונדרשים לתמיכה.

התאנה שבתמונה נמצאת בקרבת החרמון מה שהופך את הבשלתה המוקדמת לחגיגה גדולה עוד יותר. חכו עד שתשמעו על ההתנהגות השונה והייחודית שלה בשיאו של הקיץ, אז יהיה מאתגר יותר לתעד זאת עקב ההתרגשות והסוכר.

אם תרצו להרגיש קצת דרך תמונות את האווירה מהמסע לארץ התאנה, צפו באלבום הכולל מאות תמונות ובעשרות אלבומים של טיולים משותפים. 

אם ותרצו לקבל הזמנה אישית להצטרף לטיולים בארץ התאנה, כדי להתחבר ולגלות יחד את הלב הפועם בכל אחד ואחת מאיתנו בנפרד וביחד, הירשמו כאן ותוכלו לבחור מתי שתבשיל החלטתכם להצטרף.

במידה שתרצו להזמין מראש שתילים/ייחורים של זן התאנה המקדים או זנים אחרים של הקיץ, תוכלו לבחור ולעשות זאת החל מחודש אוקטובר ואילך בקטלוג התאנים שבאתר הבא. *שמרו לעצמכם תזכורת ביומן והכינו מראש את האדמה להשבת התאנים (ופירות קיץ נפלאים נוספים) לתרבות של כולנו.


נופש בריאות - חוויה בתנאים אידיאליים לריפוי
תזונה בריאה, תנועה ורוח חיים יוצרים שינוי בריאותי מהיר. חוויה מיוחדת, באווירה מרגיעה המאפשרת תהליכי ניקוי והתחדשות פיזיים ונפשיים.
פרטים נוספים

אנחנו כאן בשבילכם!

הישארו מעודכנים עם התכנים החדשים שלנו – הרשמו לקבלת עדכונים

חוויה של בריאות,
איכות וטעמים
מוצרים איכותיים במחירים משתלמים, ישירות מבית הבריאות או בשותפות עם מגדלים ויצרנים.
לחנות הבריאות
פודקאסטים שחשוב לשמוע לכל הפודקאסטים
msg לצ׳אט בוואטסאפ