זמן הכנה מקדימה 2 שעות (+8 שעות עבור דוסות)
זמן הכנה 15 דקות
מנות 40 יחידות
מרכיבים
1 ק"ג כוסמת ירוקה
150 גרם תמר ברהי מגולען (לדוסות בלבד)
1800 מ"ל מים
הכנה
טורטיות
משרים את הכוסמת עם מים שיכסו את הכוסמת פי 1.5 למשך 2-8 שעות
שוטפים את הכוסמת וטוחנים בבלנדר את הכוסמת עם מים שיכסו את הכוסמת כ-2 ס"מ (בערך בכמות שכתובה במרכיבים), למרקם חלק ללא גושים. *בשלב זה ניתן להוסיף תבלינים, עשבי תיבול, לטחון בצל, שום, כרישה.
מעבירים את הבלילה למיכל
מחממים מחבת נון-סטיק על כירה, לאחר שהמחבת חמה מכוונים הכירה לחום בינוני-נמוך.
עם מצקת לוקחים מהבלילה ושופכים במרכז המחבת, כאשר עם גב המצקת אפשר לשטח את הבלילה בתנועה סיבובית על המחבת בגודל שרוצים.
ברגע שהטורטיה התייבשה על המחבת וניתן לראות שהקצוות מתרוממים מעט מעלה מכניסים מרית לטורטיות מתחת לטורטיה והופכים את הטורטיה לצד השני
מחכים דקה נוספת ומעבירים את הטורטיה לצלחת רחבה או משטח.
מומלץ להניח את הטורטיות החמות להתקרר לפני שעורמים אותן.
ניתן לשמור במקרר בשקית למשך כיום.
מומלץ לשמור את הטורטיות בהקפאה, ולהפריד את הטורטיות באמצעות נייר אפייה כדי שיהיה קל להפריד אותן כשרוצים. אפשר לחמם על המחבת או במצנם.
את הטורטיות אנו ממליצים להגיש עם מטבלים וממרחים שונים, ירקות חתוכים, עלים, נבטים, ולגלגל. 2-3 טורטיות בגודל מחבת סטנדרטית מספיקות לארוחה משביעה לסועד.
דוסות
משרים את הכוסמת עם מים שיכסו את הכוסמת פי 1.5 למשך 2-8 שעות
שוטפים את הכוסמת וטוחנים בבלנדר את הכוסמת עם התמרים, ומים שיכסו את הכוסמת כ-2 ס"מ (בערך בכמות שכתובה במרכיבים), למרקם חלק ללא גושים.
מעבירים את הבלילה לקערה ומכסים עם מגבת או מכסה אוורירי (ולא אטום!) כדי למנוע מברחשים להיכנס.
את הבלילה מניחים מחוץ למקרר להתססה במשך 6-8 שעות בקיץ, ו- 12-36 שעות בחורף.
הבלילה תתפח, יהיה ריח חמצמץ וברוב המקרים המוצקים יפרדו מהמים ויצופו. נערבב את הבלילה יחדיו שוב למרקם אחיד. בשלב הזה אפשר להוסיף תבלינים נוספים אם רוצים (למשל
שום גבישי, אבקת בצל מיובש, אורגנו).
מחממים מחבת נון-סטיק על כירה, לאחר שהמחבת חמה מכוונים הכירה לחום בינוני-נמוך.
עם מצקת לוקחים מהבלילה ושופכים במרכז המחבת, כאשר עם גב המצקת אפשר לשטח את הבלילה בתנועה סיבובית על המחבת, מעל המיקום של הלהבה. מומלץ לא למרוח את כל
המחבת בבלילה מכיוון שהיא עבה יותר (ביחס לטורטיות) ונוטה להידבק בשטח החיצוני יותר.
בדוסה יווצרו בועות, וברגע שהיא מתחילה להתייבש מעבירים מרית לטורטיות מתחת לדוסה בזהירות והופכים אותה לצד השני.
מחכים דקה נוספת ומעבירים את הטורטיה לצלחת רחבה או משטח.
מומלץ להניח את הדוסות החמות להתקרר לפני שעורמים אותן.
ניתן לשמור במקרר בשקית למשך כיום.
מומלץ לשמור את הדוסות בהקפאה, ולהפריד אותן באמצעות נייר אפייה כדי שיהיה קל להפריד אותן כשרוצים. אפשר לחמם אותן על המחבת או במצנם.
טיפים
כמויות המרכיבים שמצויינות במתכון הזה משמשות אותנו במטבח בית הבריאות. מומלץ לצמצם באופן יחסי את כמות המרכיבים להכנה ביתית (500 גרם כוסמת ל-20 יחידות, וכו'…).
את הטורטיות אפשר להשאיר קצת מעבר על המחבת עד שהן מתקשות ונהיות פריכות, ניתן לשבור אותן לחתיכות קטנות – חטיף מעולה לילדים או להגיש שבבים לניגוב ממרחים.
ניתן לשמור את הבלילה המותססת עד 3 ימים במקרר, ואת הבלילה הלא-מותססת עד 5 ימים במקרר. כך אפשר להשתמש בה בעת הצורך ולהכין טורטיות/דוסות טריות במקום להקפיא.
כוסמת היא חומר דבק מעולה, ניתן להשתמש בבלילה להכנה של לחמים וקציצות.
בתיאבון ולבריאות!
נופש בריאות - חוויה בתנאים אידיאליים לריפוי
תזונה בריאה, תנועה ורוח חיים יוצרים שינוי בריאותי מהיר. חוויה מיוחדת, באווירה מרגיעה המאפשרת תהליכי ניקוי והתחדשות פיזיים ונפשיים.