Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
חנות הבריאות
מעיין עין פית | מסלול טיול הולך ונעלם בגולן | זעורה | מצפה גולני | עין קיניא

מעיין עין פית | מסלול טיול הולך ונעלם בגולן | זעורה | מצפה גולני | עין קיניא

עין פית – מסלול טיול בגולן – מעיין וכפר הולך ונעלם

הכפרים עין פית וזעורה הוקמו יחד בתחילת המאה ה-17 ע”י סורים עלווים. כפרים אלו ממוקמים בגובה 550 מ’ (עין פית) ו-720 מ’ (זעורה) מעל פני הים. האקלים הנוח והאדמות הנוחות לעיבוד אפשרו שגשוג חקלאי רב הנשען על גידולי תאנים, גפנים, הדרים ושקדים שמאות שנים אחרי עדיין ניתן למצוא שרידים שלהם בכפרים אלו. באדמות הפלחה גידלו אורז וטבק (על-פי ממצאים של הארכיאולוג גוטליב שומאכר).

כפרים אלו היו שניים מתוך שלושה (ע’ג’ר השלישי) של העלווים. בשנת 1960 טרם כיבוש הגולן נספרו במפקד 1,523 תושבים. מרבית הבתים פוצצו במהלך המלחמה ושרידים מעניינים של בתים אלו עדיין נותרו עבור סקרנים הפוקדים בהם, בבוסתניהם הנטושים ובמעיין הכפר.


 טנק סורי שהתהפך בכפר זעורה, 12.06.1967, צילום: רז לחובר


טנק סורי שהתהפך בכפר זעורה, 12.06.1967, צילום: רז לחובר


 כוחות צה”ל בזעורה, 1967. צילום: ארכיון צה”ל

מעיין עין פית

מים נובעים ממעמקי האדמה מתחת למבנה מקומר עם קשתות ומוצל. המים נובעים כל השנה בטמפ’ של 15 מעלות ומאפשרים רחצה מרעננת בין מסלולים שונים באזור. המעיין מוקף עצי תאנה ופטל וממנו זורם ערוץ המתמזג באפיק נחל פרע הנשפך עם מפל מרשים למי נחל הבניאס (חרמון) ובחלקו העליון שרידים של מבנים, בוסתנים ואתרי קמפינג מזדמנים של מטיילים.

הגישה למעיין בדרך עפר משובשת המתחילה מכביש 99 לאורך 1.5 ק”מ. כמאתיים מטרים דרומה מהמעיין בהמשך דרך העפר ניתן לפקוד את מבנה ראש הכפר עם ריצוף יחסית שמור וממנו נשקף נוף מרהיב לעמק החולה.


מעיין עין פית כלפי חוץ


מעיין עין פית כלפי פנים


מעיין עין פית כלפי פנים


מעיין עין פית כלפי פנים


נחל עין פית, מוצל ונעים לשהות ממושכת, זרימה עדינה ללא בריכות עמוקות

שטח אש זעורה ועין פית

בכניסה לעין פית ניתן למצוא שלטים המזהירים מפני כניסה לשטח אש של צה”ל. בפועל בעין פית לא מתקיימים אימונים באש חיה וריכוז הכוחות הפעילים פועלים בכפר זעורה הנמצא מעל לעין פית ובמרחק בטוח המאפשר שהות ללא כל סכנה או עבירה על חוקי המדינה.


 דרכי עפר בין עין פית לזעורה


שרידי בוסתנים והכפר זעורה

טרסות וחקלאות עתיקה בעין פית

מומלץ מאוד לסייר בשביל העפר העולה מהמעיין עד לנקודה הגבוהה ביותר בשרידי החקלאות של עין פית. בשטח פזורים עשרות שרידים של עצי תאנה ושקדים מניבים. בשטח נמצאים עצי אלה ואלון עתיקים וטרסות אשר היו מעובדות במשך מאות שנים ושמרו על צורתן. ניתן לסייר לאורך הטרסות והשרידים של הכפר מסביב עד אשר מגיעים לגדר בקר המפרידה בין הכפרים זעורה ועין פית.


שרידי עצי תות בעין פית


שרידי עצי שקד בעין פית


שרידי עצי תאנה בעין פית


שדרת רחוב עתיקה ועצי שקד עתיקים


בוסתני עין פית


תאני עין פית


איסוף ייחורים של תאנים לשימור ונטיעות חדשות, שקדיות ברקע


מעיין עין פית שופע באביב


מרפסת במבנה העתיק וההרוס של ראש הכפר לשעבר, יבול תאנים מבוסתני הכפר


בית קברות של צבר, סברס, מהגידולים העיקריים שהיו באזור ונכחדו עקב כנימה (אצברית) שנכנסה לארץ מלבנון בשנות ה-2000.

מצפה גולני, תל פאחר

מצפה גולני הידוע בשמו תל פאחר הוא אתר הנצחה לזכרם של 75 חללי צה”ל מחטיבת גולני שנפלו בכיבוש המקום במלחמת שש הימים. באתר תעלות ובנקרים ותצפית לעמק החולה והרי נפתלי. במקום שלטי הסבר ומערכות שמע המספרים את סיפורי הקרבות וסיפוריהם האישיים של הלוחמים. ההגעה למצפה גולני בדרך סלולה ונגישה לכל כלי רכב עד לחנייה בפתחת המקום.

עין קיניא, עין קנייא, עין קניה

כפר דרוזי במורדות הר החרמון (750 מ’) אשר הוכרז כמועצה מקומית ונכון לסוף דצמבר 2022 מתגוררים בו 2,193 תושבים. משמעותה של המילה קנייא היא תעלת מים, בשל ריבוי נביעות ותעלות המים באזור הכפר. נספרו מעל 40 מעיינות במרחבי הכפר. באזור הכפר נמצאו שרידים של מתיישבים מזה אלפי שנים. הכפר היה פעיל וביחסי שכנות קרובים (בתי ספר משותפים) לכפרים עין פית וזעורה. המרחק בין הכפרים כ-3-5 ק”מ. בשנת 1967 כאשר היה בשליטת הסורים, התגוררו בו כ-600 נוצרים ו-300 דרוזים. לאחר שעבר לשליטת ישראל נמלטו הנוצרים ונותרו הדרוזים שחיים בו גם היום. תושבי הכפר נכון לשנת 2023 מוכרים כתושבי קבע בישראל, אך לא כאזרחים.

הכפר מטופח ובאופן אישי אני מרבה לעבור בו במסלולי טיול שונים החוצים את האזור מצפון מערב לדרום מזרח, כאשר אני פוקד את פסגות החרמון בקיץ, אני נוהג לרדת דרך שבילי הכפר עד הבניאס. הכפר עצמו נקי ומטופח באופן יוצא דופן לישובים וכפרים אחרים בישראל. רוב הבתים מאוכלסים בבוסתנים קטנים וגפנים עתיקות עם עצי תאנה, רימון, שקד, אגוז ופרחים. האווירה בכפר ידידותית ונעימה ולעתים מזדמנות אני מוזמן להתארח אצל התושבים ולהחליף בסיפוריהם וסיפורי על נקודות הממשק והחיבור לאדמת הגולן.

מחלקים רבים בכפר נשקף נוף מהפנט לעמק החולה ובמיוחד בשעות אחה”צ והשקיעה.


בוסתני עין קיניא, תפוחים מודרניים ועוזררים (תפוחים קטנים) בר


בוסתני עין קיניא, רימון שחור


בוסתני עין קיניא, תפוחים


בוסתני עין קיניא, גפנים

מעיינות עין קיניא

עין רחמן נובע מצפון ובסמוך לכפר וממנו התושבים שותים ומבלים במדשאות ומתקני השעשועים שמסביב. מעיין נוסף ששמו בערבית עין שלאלה (‘המפל’) המתמזג עם נחל סער ולמפליו המוכרים.

ציר עין קיניא, נבי איליה, נמרוד

ציר זה עביר לכל כלי הרכב ולכל אורכו בוסתני דובדבן מזנים שונים, בוגרים וצעירים. ניתן לעבור בו בשיא הפריחה האביבית או בשיא עונת הפרי הקיצית. קבר נבי אליה מכונה בערבית אל ‘חדר והוא נחשב למקום קבורתו של אליהו הנביא.

מפת עין פית, זעורה ומצפה גולני

מפת עין קיניא, נבי איליה, מפל רסיסים ונחל סער


נופש בריאות - חוויה בתנאים אידיאליים לריפוי
תזונה בריאה, תנועה ורוח חיים יוצרים שינוי בריאותי מהיר. חוויה מיוחדת, באווירה מרגיעה המאפשרת תהליכי ניקוי והתחדשות פיזיים ונפשיים.
פרטים נוספים

אנחנו כאן בשבילכם!

הישארו מעודכנים עם התכנים החדשים שלנו – הרשמו לקבלת עדכונים

חוויה של בריאות,
איכות וטעמים
מוצרים איכותיים במחירים משתלמים, ישירות מבית הבריאות או בשותפות עם מגדלים ויצרנים.
לחנות הבריאות
פודקאסטים שחשוב לשמוע לכל הפודקאסטים
msg לצ׳אט בוואטסאפ