Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
חנות הבריאות

טעם מתכתי בפה | טעם של מתכת בפה | טעם ברזל בפה | סיבות | כליות

טעם של מתכת בפה עשוי להיגרם על-ידי מגוון של סיבות הקשורות למחלות שונות, תפקודי גוף משובשים, צריכת מזונות ומשקאות ספציפיים או אפילו חרדה עשויים לעודד טעם של מתכת בפה. מצבים אלו לרוב הפיכים וניתנים לטיפול יעיל ומהיר. במאמר זה תוכלו ללמוד כיצד לשנות את הטעם מברזל למתוק ונעים.

טעם מתכתי בפה – טעם של מתכת בפה

 כמטפל, פגשתי מטופלים רבים שמתלוננים על טעם מתכתי בפה. מדובר בסימפטום נפוץ שיכול להיגרם על ידי מצבים שונים. במאמר זה, אחקור את הסוגים השונים של טעמים מתכתיים ושל ברזל בפה, גורמי הסיכון, תסמיניהם, אבחנתם המבדלת, סיכויי הרפוי, האמצעים לטיפול, המלצות התזונה ומניעתם.

 טעם מתכתי בפה היא תחושה המתוארת כטעם לא נעים, מתכתי או חמוץ בפה. לעיתים קרובות היא מלווה בתסמינים נוספים כמו יובש בפה, ריח רע מהפה, פגיעה בחוש הטעם עקב השתלטות הטעמים המתכתיים, בחילות והקאות. טעם של מתכת בפה יכול להתבטא בדרכים שונות, טעם מתכתי קבוע, טעם של מתכת בפה לאחר האכילה וטעם של ברזל שבא והולך.

טעם מתכתי בפה – סוגים שונים

 טעם מתכתי מתמיד: תחושה מתמשכת של טעם מתכתי בפה הנמשכת תקופה ממושכת.

 טעם מתכתי לאחר אכילה: טעם של מתכת בפה המתרחש לאחר אכילת מאכלים מסוימים, לרוב מאכלים חריפים או שומניים.

 טעם מתכתי שבא והולך: טעם של ברזל בפה המתרחש לסירוגין ועשוי להיות מופעל באופן מזדמן על-ידי פעילויות מסוימות, כגון פעילות גופנית או פעילות שגורמת למתח נפשי.

טעם מתכתי בפה – פתוגנזה – סיבות וגורמים

 הפתוגנזה של טעם מתכתי בפה מורכבת ויכולה להיגרם מגורמים שונים. הטעם יכול להיגרם מבלוטות טעם פגועות עקב צריכת מזונות חריפים או אחרים, שינויים בהרכב הרוק מסיבות של זיהומים או תופעת לוואי של תרופות וטיפולים רפואיים מסוימים.

 למשל הפעלה קבועה של קולטני בלוטות הטעם המר בעקבות זיהום או גירוי מתמשך של חומרים כימיים מסוימים הנמצאים במזון או במשקאות מתועשים וטבעיים. גם במזון טבעי כמו פירות וירקות עשוי להיות נוכח זיהום ממקורות מסוימים שיגרום לכך.

טעם של מתכת בפה – גורמי סיכון

 גורמים אלו יכולים להגדיל את הסיכוי לחוות טעם מתכתי בפה.

 עישון: יכול להשפיע על בלוטות הטעם והרוק, כמו גם הטבק שבטעמו הבסיסי מר מאוד ולגרום לטעם מתכתי בפה.

 אלכוהול: ידוע כמעלה את הסיכון לחוות טעם של ברזל מהפה עקב הסיכון המוגבר למחלות כבד, כליות, קיבה והחלשת המערכת החיסונית.

 קפה: יכול כמשקה מר שעשוי לגרום לתגובת יתר וטעם מתכתי בפה עד להפסקת צריכתו כליל למשך מספר ימים. לעתים ניתן לשתות ממנו שוב לאחר מכן ללא הטעם המתכתי ולעתים התגובה החיסונית נותרת לאורך זמן ממושך יותר.

 התייבשות: עלולה לגרום לשינויים בהרכב הרוק, מה שעשוי לגרום לטעם מתכתי בפה

טעם של מתכת בפה – סיבות רפואיות

 מחלת ריפלוקס (GERD): מצב שבו חומצות הקיבה זורמות חזרה לוושט ועד הפה. קראו בהמשך על הקשר בין חיידק הליקובקטר פילורי לריפלוקס וטעם מתכתי בפה.

 סינוסיטיס: דלקת בסינוסים עלולה לגרום לטעם מתכתי בפה עקב הצטברות ריר במעברי האף.

 מחלות כבד: כמו הפטיטיס, שחמת וסרטן הכבד עלולות לגרום לטעם מתכתי בפה עקב הצטברות רעלים בגוף.

מחלות כיס המרה: אבנים בכיס המרה או דלקת בכיס המרה עלולות לגרום לטעם מתכתי בפה.

דלקת שקדים: זיהום בשקדים שעלול לגרום לטעם מתכתי בפה עקב הצטברות חיידקים וליחה בגרון.

תרופות: כמו אנטיביוטיקה, תרופות נוגדות דיכאון, אלרגיות ולחץ דם יכולות לגרום לטעם מתכתי בפה כתופעת לוואי.

הריון: חלק מהנשים בזמן הריון חוות טעם מתכתי בפה, הקשור לשינויים הורמונליים חדים והשפעתם על כל תפקודי הגוף. 

טעם מתכתי בפה הליקובקטר

 הקשר בין הליקובקטר פילורי (H. pylori) לבין טעם מתכתי בפה נובע מהזיהום של החיידק והיווצרות הדלקת בקיבה. דלקת זו עשויה לעודד ריפלוקס וחומצות העולות מהקיבה לוושט ולפה, בחילות והקאות – כל אלו עלולים להחמיר או לגרום לטעם מתכתי בפה.

 טעם מתכתי בפה תפקודי כבד

תפקודי כבד משובשים ושאינם תקינים, עלולים לגרום להצטברות של רעלים שבמצב תפקודי תקין אינם היו מצטברים. רעלים אלו המצטברים עקב תפקודי כבד ירודים או מחלות כבד (הפטיטיס, שחמת וסרטן הכבד) שונות עלולים לגרום לטעם של ברזל ומתכת בפה באופן מזדמן או כרוני.

טעם מתכתי בפה בלוטת התריס

בלוטת התריס אחראית לוויסות חילוף החומרים וייצור הורמונים חיוניים לאיזון כללי בגוף. הפרעות בבלוטת התריס כגון תת פעילות יתר פעילות עלולות לשבש את תפקודיו השונים של הגוף, בין היתר תפקודי מערכת העיכול והעברת מסרים מהמוח לחלקים שונים בגוף ובחזרה, מה שעשוי במקרים מסוימים לגרום לטעם המתכתי בפה. מדובר במקרים נדירים ורוב המאובחנים עם תת או יתר פעילות בבלוטת התריס אינם חווים תסמין זה.

טעם מתכתי בפה חרדה

חרדה יכולה לגרום לטעם מתכתי בפה עקב ייצור מוגבר ועודף של רוק, או להיפך, התייבשות הפה, מה שעלול להגדיל את הרגישות לטעם המתכתי או להיווצרותו באופן זמני.

טעם מתכתי בפה בבוקר

התעוררות עם טעם מתכתי בפה יכולה להיות בלתי נעימה ולהיגרם מכל הסיבות שהוזכרו עד-כה. במיוחד אכילה עד שעת לילה מאוחרת של מזונות מגרים, חריפים ומתועשים. ריפלוקס במהלך הלילה, התייבשות הפה והיגיינת פה לקויה באופן כללי יכולים להחמיר את הטעם המתכתי בבוקר כשמתעוררים.

תרופות מסוימות שמתנקות מהגוף במהלך הלילה יכולות להחמיר ולגרום לכך.

טעם של מתכת בפה – תסמינים

התסמין העיקרי של טעם מתכתי בפה הוא הטעם הלא נעים בפה, אך עשויים להיות משולבים גם מספר תסמינים נוספים.

 יובש בפה

 ריח רע הנודף מפה

 פגיעה כללית בחוש הטעם לטעמים שונים

 טעם של מתכת בפה – אבחון לצורך טיפול

 בדיקה גופנית: רופא עשוי לבדוק את הפה, האף והגרון כדי לחפש סימנים של זיהום או דלקת.

 בדיקות דם: יכולות לזהות מצבים רפואיים שונים שעלולים לגרום לטעם המתכתי.

 בדיקות הדמיה: כגון צילומי רנטגן או סריקות CT יכולות לסייע בזיהוי הפרעות מבניות באיברים מסוימים שעלולות לגרום לטעם המתכתי.

 טעם של מתכת בפה – פּרוֹגנוֹזָה וסיכויי החלמה

 ברוב המקרים, הטעם המתכתי הוא זמני וניתן לטפל בו בקלות. במקרים אחרים, הסיבה לטעם המתכתי עשויה להיות עקב מצב רפואי מורכב הדורש טיפול ממושך יותר.

טעם של מתכת בפה – טיפול רפואי

הטיפול בטעם מתכתי בפה תלוי בגורם הראשוני. אם הטעם של מתכת בפה נגרם על ידי ריפלוקס, ניתן להיעזר בתרופות סותרות חומצה להפחתת חומציות הקיבה. אם הטעם של המתכת בפה נגרם על ידי זיהום, ניתן לרשום אנטיביוטיקה לטיפול בזיהום.

כאשר הטעם נגרם עקב אבנים בכיס מרה ודלקת, הטעם של המתכת יחלוף לאחר הסרת האבנים או יציאתן באופן טבעי ומעצם כך הפסקת הדלקת.

טעם של מתכת בפה – טיפול טבעי

מאזן נוזלים תקין: שתייה מספקת של מים יכולה לעזור להפחית את היובש והטעם של מתכת בפה.

 לעיסת מסטיק: טבעי ללא סוכר ותוספות טעמים יכולה לעזור להמריץ את ייצור הרוק ולהפחית יובש בפה. מסטיקים כאלו מכונים 'מסטיקה' (Mastica) ומקורם מצמח קרוב משפחה של אלת המטסיק המוכרת מישראל והשרף הניגר שנאסף מהם. מקור הגידול העיקרי באי Chaios שביוון ואני ממליץ להזמין זאת משם.

 עשבי תיבול: לעיסת עלי נענע או פטרוזיליה או שתיית משקאות כמו ג'ינג'ר וקמומיל עשויות לרענן את הטעם בפה ולנקותו.

 מי פה: ללא אלכוהול יכולים לעזור לרענן את הנשימה ולהפחית את הטעם של המתכת בפה.

 סודה לשתייה: שטיפת הפה עם תמיסה של סודה לשתייה ומים יכולה לעזור לנטרל את החומציות בפה ולהפחית את הטעם של מתכת בפה.

 צום: של יממה עד מספר ימים יכולים לנקות ולהפסיק את הביטוי הקבוע של הטעם המתכתי בפה ולאחריו להתנסות במזונות נקיים כמו ירקות ופירות כדי לבדוק אם יש מזון ספציפי שמעורר שוב מחדש את הטעם המתכתי והלא נעים ובדרך זו לאבחן את הרגישות הספציפית למזון זה או למזון מזוהם שלא יכולנו לדעת שהוא כזה ללא בדיקה זו על בלוטות טעם 'חדשות' ורגישות יותר.

טעם של מתכת בפה – מניעה

 היגיינת פה: צחצוח ושימוש בחוט דנטלי באופן קבוע יכולים לסייע במניעת הצטברות חיידקים וזיהומים בפה שעלולים לגרום לטעם של מתכת בפה.

 הימנעות מעישון או לעיסת טבק וגת ושתיית אלכוהול: טבק ואלכוהול פוגעים באופן ישיר בבלוטות הטעם והרוק, ולאורך זמן עשויות לגרום לטעם מתכתי ורע בפה.

טעם מתכתי בפה בזמן אכילה – המלצות תזונה

 הימנעות ממזונות חריפים ושומנים: מזון חריף ושומני מגרים את בלוטות הטעם ומזונות חריפים עלולים גם לגרום לנזק מתמשך. הפסקה מוחלטת של אכילת מזונות חריפים עשויה לאפשר שיקום של בלוטות הטעם והפסקת הטעם המתכתי שבפה.

 הימנעות ממזונות חמוצים מאוד: מזונות אלו פחות מגרים מאשר מזונות חריפים את בלוטות הטעם, אך במקרים מסוימים יכולים לגרום לגירוי שמחמיר את מצב הטעם של הברזל שבפה. זאת במיוחד על רקע של מחלת ריפלוקס פעילה.

 הימנעות ממזונות ומשקאות ממותקים: מזונות ומשקאות אלו יכולים להחמיר מצבים של יובש בפה, שעלול לגרום להגברת הטעם של מתכת בפה.

תזונה מאוזנת: העשירה בפירות וירקות יכולה לסייע בשמירה על בריאות הפה ובהפחתת הסבירות לטעם של מתכת בפה.

טיפול טבעי בטעם מתכתי בפה בבית הבריאות

טעם מתכתי בפה הוא תופעה מטרידה שעלולה להיגרם ממגוון רחב של גורמים, כולל חוסר איזון תזונתי, תרופות או בעיות עיכול. בבית הבריאות אנו מתמקדים בגישה הוליסטית לטיפול בתופעה, המשלבת את כוחות הריפוי הטבעיים של הגוף עם סביבה של רוגע ושקט שמאפשרים הבראה פנימית עמוקה.

הטיפול בטעם מתכתי בפה מתחיל באבחון מקיף והתאמה אישית של תזונה מחזקת, המבוססת על מזונות שמסייעים לאזן את הגוף ולהסיר רעלים העלולים לגרום לתופעה. בנוסף, אנו משלבים צמחי מרפא ותוספי תזונה טבעיים הידועים ביכולתם לשפר את תפקודי מערכת העיכול והכבד, כמו גם טיפולי מגע שמסייעים לשחרר מתחים ולחזק את המערכת החיסונית.

בסביבה הטבעית והמרגיעה של בית הבריאות, המטופלים זוכים לתמיכה מקצועית וליווי צמוד שמבטיחים שהטיפול יותאם אישית לצרכיהם. אנו מספקים מסגרת טיפולית תומכת שמאפשרת למטופלים להתחבר מחדש לבריאותם ולהשיב לגוף את האיזון הדרוש לו, תוך שיפור תחושת הטעם וההנאה מהאוכל.

בית הבריאות מזמין אתכם למסע ריפוי טבעי שיאפשר לכם להשתחרר מהתחושה המטרידה של טעם מתכתי בפה, בסביבה שלווה ותומכת שמחזקת את הגוף ואת הנפש.

msg לצ׳אט WA