מכשירים שנועדו לדמות את פעולת העישון על ידי אספקת ניקוטין ותוספים אחרים בצורה של אדים. סיגריה אלקטרונית מורכבת מסוללה, גוף חימום ומיכל עם תמיסה נוזלית המכונה נוזל אלקטרוני. הנוזל האלקטרוני מורכב מנוזל בסיס (לעיתים קרובות פרופילן גליקול ו/או גליצרין צמחי), ניקוטין, חומרי טעם וריח ותוספים אחרים. תכולת הניקוטין יכולה להשתנות, החל מרמות גבוהות הדומות לסיגריות מסורתיות ועד לרמות נמוכות יותר או אפילו ללא ניקוטין כלל. חומרי טעם וריח יכולים לכלול מגוון רחב של טעמים, מטעמי פירות ועד טבק ומנטול. כאשר המשתמש שואף, הסוללה מפעילה את גוף החימום, אשר מאדה את הנוזל האלקטרוני. אדים אלה, הדומים לעשן, נשאפים על ידי המשתמש.
סיגריות אלקטרוניות פותחו בתחילה כחלופה לסיגריות הטבק המסורתיות ושווקו כדרך לעזור למעשנים להפסיק או להפחית את צריכת הטבק שלהם. חלק מהמעשנים השתמשו בהן בהצלחה ככלי עזר להפסקת עישון, והפחיתו בהדרגה את צריכת הניקוטין שלהם. עם זאת, עדויות לגבי היעילות ארוכת הטווח של סיגריות אלקטרוניות להפסקת עישון עדיין נחקרות, ואנשי מקצוע בתחום הבריאות ממליצים על טיפולי גמילה מעישון באישור ה-FDA על פני סיגריות אלקטרוניות.
סיגריות אלו זכו לפופולריות הן בקרב מעשנים והן בקרב לא-מעשנים, במיוחד בקרב אנשים צעירים יותר. זה העלה חששות לגבי הפוטנציאל שלהם לשמש שער להתמכרות לעישון ולניקוטין עבור אנשים שאינם מעשנים ונוער, ולגבי ההשפעות הבריאותיות הפוטנציאליות שלהם.
הרגולציה של סיגריות אלקטרוניות משתנה לפי מדינה ותחום שיפוט. מקומות מסוימים יישמו תקנות מחמירות, בעוד שבאחרים יש מדיניות מתירנית יותר. בשנים האחרונות הוכנסו תקנות שונות כדי לתת מענה לחששות לגבי שיווק, מכירות לקטינים ובטיחות מוצרים.
המחקר על ההשפעות הבריאותיות ארוכות הטווח של סיגריות אלקטרוניות נמשך, ויש ויכוח מתמשך בתוך הקהילה המדעית לגבי השפעתן הכוללת על בריאות הציבור.
בעוד שסיגריות אלקטרוניות נחשבות לעתים קרובות פחות מזיקות מסיגריות מסורתיות מכיוון שהן אינן כרוכות בשריפה של טבק, הן אינן חסרות סיכונים. התרסיס המיוצר על ידי סיגריות אלקטרוניות יכול להכיל חומרים מזיקים, ביניהם ניקוטין, הממכר, וכן כימיקלים וחלקיקים שונים שעלולים להזיק למערכת הנשימה.
הנה כמה דרכים שבהן שימוש בסיגריות אלקטרוניות יכול להזיק לבריאות:
התמכרות לניקוטין: רוב הסיגריות האלקטרוניות מכילות ניקוטין, שהוא מאוד ממכר. התמכרות לניקוטין עלולה להוביל לשימוש מתמשך בסיגריות אלקטרוניות או במוצרים אחרים המכילים ניקוטין, אשר עלולים להשפיע לרעה על בריאות הלב וכלי הדם, להגביר את לחץ הדם ולהשפיע לרעה על המוח המתפתח אצל מתבגרים.
בריאות דרכי הנשימה והריאות: התרסיס מסיגריות אלקטרוניות עלול להכיל חומרים מזיקים כמו חלקיקים עדינים, תרכובות אורגניות נדיפות, מתכות כבדות (כמו עופרת וניקל), וכימיקלים אחרים שעלולים להיות רעילים. שאיפת חומרים אלו עלולה לגרות את מערכת הנשימה ולגרום לדלקת ריאות ולבעיות נשימה אחרות.
"ריאות פופקורן": חלק מהסיגריות האלקטרוניות מכילות חומרי טעם וריח, כמו דיאצטיל, אשר נקשר למצב הנקרא ברונכיוליטיס אובליטרנס, המכונה בדרך כלל "ריאות פופקורן". מצב זה מאופיין בהיצרות בלתי הפיכה של דרכי הנשימה, וגורם לקשיי נשימה וירידה בתפקוד הריאות.
בריאות הלב וכלי הדם: ניקוטין יכול לתרום להגברת קצב הלב ולחץ הדם, ועלול לגרום לבעיות קרדיווסקולריות, במיוחד אצל אנשים עם בעיות לב קיימות. בעוד שסיגריות אלקטרוניות עשויות לייצר פחות השפעות קרדיווסקולריות מאשר סיגריות מסורתיות, הן אינן נטולות סיכון לחלוטין.
התפתחות המוח אצל נוער ומתבגרים: שימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער ומתבגרים העלה חששות לגבי התמכרות לניקוטין והשפעות שליליות אפשריות על התפתחות המוח. המוח המתפתח רגיש יותר להשפעות הניקוטין, וחשיפה מוקדמת לניקוטין עלולה לגרום להשפעות קוגניטיביות והתנהגותיות מתמשכות.
שימוש כפול: חלר מהאנשים משתמשים בסיגריות אלקטרוניות בנוסף לסיגריות המסורתיות. זה עלול לחשוף את המשתמשים לשילוב של חומרים מזיקים משני המוצרים.
השפעות ארוכות טווח לא ידועות: מאחר שסיגריות אלקטרוניות הן חדשות יחסית, ההשפעות הבריאותיות ארוכות הטווח שלהן אינן ידועות. יש צורך במחקר מתמשך כדי להעריך את הסיכונים הבריאותיים הפוטנציאליים הקשורים לשימוש ממושך בסיגריות אלקטרוניות.
תיוג שגוי ומזהמים: במקרים מסוימים, נוזלים אלקטרוניים עשויים להיות מסומנים בצורה שגויה, ולגרום למשתמשים לשאוף שלא ביודעין חומרים שהם לא ציפו להם. בנוסף, תקני ייצור גרועים או מוצרים באיכות נמוכה עלולים להוביל לנוכחות של מזהמים מזיקים בנוזל אלקטרוני או במכשירים.