דיאטת FODMAP היא גישה תזונתית המגבילה סוגים מסוימים של פחמימות שעלולים להיות קשים לעיכול ולספיגה במעי הדק. FODMAP ראשי תיבות של Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols, שהם סוגים של פחמימות שיכולים להתעכל בצורה גרועה אצל אנשים מסוימים, מה שמוביל לתסמינים כמו כאבי בטן, נפיחות ושלשולים.
דיאטת FODMAP כוללת הימנעות ממזונות עתירי FODMAP, כגון פירות, ירקות, דגנים ומוצרי חלב מסוימים, והחלפתם בחלופות נמוכות של FODMAP. הדיאטה מתבצעת בדרך כלל בשלושה שלבים: אלימינציה, הכנסה מחדש והתאמה אישית.
במהלך שלב האלימינציה, מזונות עתירי FODMAP מסולקים מהתזונה למשך מספר שבועות, ולאחר מכן מוחזרים בהדרגה בשלב ההכנסה מחדש כדי לזהות אילו מזונות FODMAPs ספציפיים מעוררים תסמינים. בשלב ההתאמה האישית, מותאמת תוכנית תזונה מותאמת לטווח ארוך המבוססת על המזונות המגרים והבלתי מגרים שמועדפים ומומלצים לכל אדם.
דיאטת FODMAP הוכחה כיעילה באיזון תסמינים של תסמונת המעי הרגיז (IBS) אצל אנשים רבים. עם זאת, חשוב לציין שדיאטת FODMAP אינה מתאימה לכל אחד וצריכה להיעשות בהנחיית דיאטנית או מטפל אישי מנוסה, על מנת להבטיח שהצרכים התזונתיים מסופקים ושהדיאטה מבוצעת כהלכה.
רשימה של מזונות המסווגים כגבוהים או נמוכים ב-FODMAPs
תפוחים
משמשים
ארטישוק
אספרגוס
שעועית (כל הסוגים)
ברוקולי
כרוב ניצנים
כרוב
כרובית
דובדבנים
תאנים
שום
כרישה
עדשים
חלב (פרה, עז, כבשה)
פטריות
בצלים
אגסים
שזיפים
לחם שיפון
מוצרי חיטה (לחם, פסטה)
בננות
אוכמניות
גזרים
מלפפונים
חציל
ענבים
שעועית ירוקה
קיווי
חלב ללא לקטוז
תפוזים
אננס
קינואה
פסטה אורז או תירס
בצל ירוק (רק החלק הירוק)
תרד
עגבניות
קישוא
חשוב לציין שתכולת ה-FODMAP של מזונות יכולה להשתנות בהתאם לגורמים כמו בשלות, עיבוד ושיטת בישול. בנוסף, מזונות מסוימים עשויים להכיל תערובת של פחמימות FODMAP גבוהות ונמוכות כאחד,
דייסת שיבולת שועל ללא גלוטן עם חלב ללא לקטוז (או חלב ללא חלב לבחירה), בתוספת תותים פרוסים ואגוזי מלך
תה ירוק
בננה
טמפה (סויה מותסס) מוקפץ עם פלפלים, גזר ובוק צ'וי, מוגש על אורז חום
אננס פרוס
עוגת אורז עם חמאת שקדים
ספגטי דלעת עם רוטב עגבניות (עשוי עם מרכיבים דלי FODMAP כגון שימורים של עגבניות, שמן מושבע בשום ובזיליקום טרי)
סלט ארוגולה עם מלפפון פרוס ועגבניות שרי, בלבוש שמן זית וחומץ בלסמי
תפוזים
תפוח
דיאטת FODMAP צריכה להיות מותאמת לצרכים ולהעדפות האישיות שלך.
דיאטן רשום (RD) או תזונאי המתמחה בהפרעות במערכת העיכול עשויים להתמחות בטיפול ב-FODMAP. לאנשי מקצוע אלה יש הכשרה ומומחיות בשימוש בדיאטת FODMAP כדי לסייע באיזון תסמינים של תסמונת המעי הרגיז (IBS) והפרעות עיכול אחרות.
הם יכולים לעזור לך לקבוע מאילו מזונות להימנע ואיזה לכלול בתזונה שלך, ויכולים לספק הדרכה כיצד לאזן את הצרכים התזונתיים שלך תוך כדי שמירה על דיאטת FODMAP.